Ymbakker » Specials » Aandoeningen mond

Aandoeningen in de mond

Mondklachten kunnen een grote hinder vormen. Er kunnen allerlei klachten ontstaan zoals een koortslip, ontsteking van het tandvlees of spruw. Als gevolg hiervan kan eten pijnlijk worden en kun je last krijgen van een slechte adem. Ook kan er schade ontstaan aan het gebit, waardoor je misschien wel tanden of kiezen kunt verliezen. Een infectie kan gevaarlijk zijn, omdat het gemakkelijker verder kan doordringen naar het omringende weefsel.

Ontstekingen

Het is belangrijk om goed voor je gebit te zorgen. Als je het verwaarloost is de kans groot dat er tandplak ontstaat. Dit is een broeinest voor bacteriën waardoor zij zich snel kunnen vermenigvuldigen. Dit kan zowel je tanden als tandvlees aantasten en het leidt tot tandbederf. Een ontsteking kan gevaarlijk zijn omdat een infectie via je kaak verder het hoofd in kan gaan. Daarnaast ziet het er niet fris uit en ook zul je last hebben van een onaangename geur uit je mond.

Slechte adem

Een slechte adem kan ook ontstaan als gevolg van andere aandoeningen. Zo kan een droge mond weer leiden tot allerlei aandoeningen in de mond. Het speeksel beschermt het gebit tegen schadelijke invloeden. Als de tong te droog wordt, kan er een schimmelinfectie ontstaan. Door het veelvuldig drinken van koffie of door roken, kan er een bruine verkleuring optreden in de mond, wat kan leiden tot een vieze smaak in de mond.

Besmettelijke aandoeningen

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Op het moment als het virus actief is, ontstaan er blaasjes op je lippen en dit is erg besmettelijk. Je moet in deze periode oppassen met zoenen en knuffelen. Veel mensen dragen het virus bij zich. In perioden dat er minder weerstand is, kan het dan tot uiting komen. Spruw is een schimmelinfectie dat meestal bij kinderen in de mond ontstaat. Via de speen of tepel kan een kind besmet raken, daarom is een goede hygiëne belangrijk.
Risicofactoren tandvleesontsteking

Risicofactoren tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking komt veel voor in ons land. Het ontstaat doordat bacteriën en voedselresten die cariës veroorzaken en dieper het tandvlees inwerken. Dit kan leiden tot een tandvleesontsteking. Als…
Basisregels voor mondverzorging

Basisregels voor mondverzorging

Een mooi gebit is het visitekaartje van het gezicht. Een goede mondverzorging zorgt ervoor dat je die mooie glimlach kunt behouden. Alleen het poetsen van je tanden is niet voldoende om je mond in goe…
Gebitsabces: oorzaak en behandeling

Gebitsabces: oorzaak en behandeling

Als je kiespijn of een gaatje negeert en ermee blijft rondlopen, kan dit uiteindelijk uitgroeien tot een abces. Pus hoopt zich op onder de huid. Er is dan sprake van een infectie en dit is erg pijnlij…
Koortslip: wat kun je er zelf tegen doen?

Koortslip: wat kun je er zelf tegen doen?

Er zijn veel mensen die af en toe last hebben van een koortslip. Dit wordt ook wel koortsuitslag genoemd. Meestal begint het met een brandend, jeukend plekje waarop vervolgens blaasjes ontstaan die ka…
Slechte adem: wat je er zelf aan kunt doen

Slechte adem: wat je er zelf aan kunt doen

Iedereen heeft wel eens een slechte adem. Zo kan het zijn dat je knoflook, alcohol of vis hebt gegeten. Dit is tijdelijk van aard. Maar als je last hebt van voedselresten aan het gebit, tandplak of ta…
Droge mond: wat kun je hier zelf aan doen?

Droge mond: wat kun je hier zelf aan doen?

Een droge mond is iets dat iedereen wel eens heeft gehad. Na bijvoorbeeld lang achter elkaar te hebben gesproken of weinig te hebben gedronken kan het voorkomen. Er zijn ook mensen die er vaak of lang…
Spruw: wat kun je er zelf aan doen?

Spruw: wat kun je er zelf aan doen?

Spruw is een schimmelinfectie in de mond en keelholte. Het wordt veroorzaakt door de gist candida en het is te zien als typisch witte plekjes op de tong, binnenkant wangen, gehemelte en in de keel. He…
Haartong: een gekleurde aanslag op de tong

Haartong: een gekleurde aanslag op de tong

Haartong is een verandering van het bovenste laagje van het achterste gedeelte van de tong. De roze kleur wordt geleidelijk wit of bruin/zwart. De structuur van de tong wordt dikker en uiteindelijk li…
Gepubliceerd door Ymbakker op 08-10-2013, laatst gewijzigd op 17-10-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.