Ymbakker » Specials » Blaasproblemen

Diverse vormen van blaasproblemen

Er kunnen allerlei aandoeningen ontstaan aan de blaas, zowel lichamelijk als psychisch. Dit kan klachten geven zoals pijn of een brandend gevoel tijdens plassen, ongewenst urineverlies of angst om te plassen in een openbaar toilet. Je kunt blaasproblemen voorkomen door goed voor je blaas te zorgen. Toch zijn bepaalde problemen zoals een blaasontsteking of gezwellen in de blaas niet altijd te voorkomen.

Ontstekingen

Bij een blaasontsteking is de binnenkant van de blaas ontstoken. Soms is de urinebuis ook ontstoken. Dit geeft klachten zoals pijn en een brandend gevoel bij het plassen. Soms zie je wat bloed in de urine zitten en de urine heeft een sterkere geur. Ook heb je het gevoel dat je steeds moet plassen, ook al komen er maar een paar druppeltjes uit. Vrouwen lopen meer risico om een blaasontsteking te krijgen dan mannen omdat bij hen de plasbuis een stuk korter is.

Incontinentie

Vooral vrouwen kunnen last hebben van ongewenst urineverlies. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld als het afsluitmechanisme niet meer goed werkt of dat de spieren van de bekkenbodem niet meer goed werken. Te veel persen, te lang ophouden of teveel drinken hebben een slechte invloed op de blaas. Vrouwen die zijn bevallen of de overgang hebben doorgemaakt, lopen wat meer risico tot incontinentie.

Zorg goed voor je blaas

Mocht je last hebben van je blaas, is het goed om veel water te drinken. Als je aandrang voelt, houd je plas dan niet te lang op en zorg voor een goede hygiëne. Negeer een blaasontsteking niet, omdat er anders een zeer pijnlijke nierbekkenontsteking kan ontstaan. Houd de kleur van je urine goed in de gaten. Naarmate je meer drinkt, zal de kleur lichter zijn. Een troebele kleur kan duiden op een aandoening. Meestal is er sprake van een blaasontsteking.

Psychische problemen

Sommige mensen kunnen alleen maar thuis plassen en durven niet naar een openbaar toilet. Zij maken zich van te voren meestal zo druk, dat zij niet meer kunnen plassen. Vaak is er een fobie ontstaan. Door de stress hebben zij soms last van hartkloppingen, zweten en duizeligheid. Eenmaal thuis lukt het wel weer om te plassen. Vaak moet er voor dit psychische probleem hulp gezocht worden. Het kan al goed helpen door openbare toiletten te vermijden en als het dan toch niet anders kan, een minder druk bezochte toilet op te zoeken, bijvoorbeeld in een restaurant waar meerdere toiletten zijn.

Naar de dokter

Meestal gaat een blaasontsteking vanzelf weer over. Toch kun je er beter mee naar de dokter gaan omdat er een risico is om nierbekkenontsteking te krijgen. Hoewel het wat minder vaak voorkomt, kunnen er ook gezwellen ontstaan in de blaas zoals poliepen. Deze geven ongeveer dezelfde klachten als een blaasontsteking. Bij mensen ouder dan zestig jaar kunnen er kwaadaardige gezwellen ontstaan in de blaas. Daarom is het altijd raadzaam om een huisarts te raadplegen als er blaasklachten zijn.
Oorzaken urineverlies en wat kun je eraan doen?

Oorzaken urineverlies en wat kun je eraan doen?

Er zijn veel vrouwen die last hebben van ongewild urineverlies. Er rust ook nog een taboe op waardoor sommigen er jarenlang mee blijven rondlopen en de klachten voor lief nemen. Ze voelen zich onder b…
Ziekte blaas: goedaardige en kwaadaardige gezwellen

Ziekte blaas: goedaardige en kwaadaardige gezwellen

Blaasgezwellen zijn gezwellen die zich aan de binnenkant van de blaas kunnen ontwikkelen. Als het goedaardig is, zal het zich meestal ontwikkelen als poliepen. Kwaadaardige gezwellen kunnen eerst goed…
Angst om te plassen (paruresis)

Angst om te plassen (paruresis)

Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend dat als je aandrang voelt om te plassen, dat je probleemloos naar de wc kunt. Op het moment dat je je van tevoren druk gaat maken over het toiletbezoek en…
Het belang van een schone blaas

Het belang van een schone blaas

Je blaas is een tijdelijke opslagplaats voor urine en is een onmisbaar orgaan. Urine bestaat uit afvalstoffen die afkomstig zijn vanuit de nieren. Het is belangrijk dat je deze afvalstoffen uitplast,…
Zelfzorg bij blaasontsteking

Zelfzorg bij blaasontsteking

Als je een blaasontsteking hebt, is de binnenkant van de blaas ontstoken. Dit geeft klachten zoals pijn, een branderig gevoel bij het plassen, meer aandrang om te plassen en de urine kan troebel zijn…
Ontsteking kleine bekken: PID (pelvic inflammatory disease)

Ontsteking kleine bekken: PID (pelvic inflammatory disease)

Pelvic inflammatory disease (PID) is een ontsteking in het kleine bekken waar onder andere de baarmoeder, eileiders en het buikvlies zich bevinden. Het ontstaat wanneer bacteriën erin slagen de inwend…
Gepubliceerd door Ymbakker op 08-10-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.