Ymbakker » Specials » Hersenen

Hersenaandoeningen

De hersenen zijn het besturingssysteem voor het lichaam en je kunt het zien als een soort computer. De hersenen bestaan uit verschillende onderdelen die veilig opgeborgen zitten onder het schedel. Dit is een mooi systeem, maar toch kan er wat mis gaan. Zo kunnen de hersenen beschadigd raken door allerlei oorzaken, waardoor er verschillende klachten kunnen ontstaan.

Hersenziekte

Er kunnen allerlei ziekten ontstaan aan de hersenen, zoals een tumor dat kan leiden tot een verhoogde schedeldruk. Ook kan er af en toe een kortsluiting ontstaan in het prikkelingsgeleidingssysteem in de hersenen, met een epileptische aanval als gevolg. Sommige aandoeningen, zoals het Joubert Syndroom, zijn aangeboren ziekten.

Hoofdpijn

Door een aandoening aan de hersenen kunnen er allerlei klachten ontstaan waarbij hoofdpijn een veel voorkomende klacht is. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een te grote druk op de schedel, migraine of als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Migraine gaat niet alleen gepaard met hoofdpijn, het kan je ook duizelig maken. Ook bestaat er een vorm van migraine, waarbij er geen sprake is van hoofdpijn.

Invloed uitoefenen op je hersenen

Zelf ben je ook voor een groot deel verantwoordelijk om je hersenen in goede gezondheid te houden. Mensen die overmatig alcohol drinken, drugs gebruiken of een erg ongezonde leefstijl hebben, kunnen ernstige schade toebrengen aan de hersenen.

Risicofactoren

Helaas kun je een aandoening aan je hersenen niet altijd voorkomen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een genetische aanleg. Dit kan gaan om de ziekten: Alzheimer, dementie, Parkingson of Chorea van Huntington.

Zorg goed voor je hersenen

Je kunt er zelf een hoop aan doen om je hersenen in optimale conditie te houden. Zo kun je gezond eten, voldoende bewegen en stress zoveel mogelijk proberen te vermijden. Verder is het belangrijk om goed te slapen en matig te zijn met alcohol en cafeïne.
De anatomie van de hersenen

De anatomie van de hersenen

De hersenen worden ook wel gezien als de computer van het menselijk lichaam. Hoewel het maar circa twee procent uitmaakt van het totale lichaamsgewicht van de gemiddelde mens, is het bepalend voor een…
Aantasting hersenen door overmatig alcoholgebruik

Aantasting hersenen door overmatig alcoholgebruik

Het overmatig drinken van alcohol kan leiden tot gewenning of zelfs verslaving. Je kunt op een gegeven moment niet meer zonder het bedwelmende effect wat alcohol geeft. Uiteindelijk is de grote inname…
Erfelijke aandoening in hersenen: Joubert Syndroom

Erfelijke aandoening in hersenen: Joubert Syndroom

Het Joubert Syndroom is een zeldzame aangeboren aandoening waarbij het middenstuk van de kleine hersenen niet goed is aangelegd. Hierdoor ontstaan er problemen met de spiercoördinatie, evenwicht en bl…
Gespleten brein: het scheiden van beide hersenhelften

Gespleten brein: het scheiden van beide hersenhelften

De hersenen bestaan uit twee helften die verbonden worden door een hersenbalk. Als de hersenbalk wordt doorgesneden is de communicatie tussen beide hersenhelften verstoord. Wanneer iemand lijdt aan he…
Vestibulaire migraine: duizeligheidsklachten en migraine

Vestibulaire migraine: duizeligheidsklachten en migraine

Migraine is een hoofdpijn die in aanvallen optreedt en gepaard kan gaan met heftige hoofdpijn. Bij vestibulaire migraine(VM) is er sprake van duizeligheid bij mensen die lijden aan migraine. Duizeligh…
TIA: een voorbode van het krijgen van een beroerte

TIA: een voorbode van het krijgen van een beroerte

We spreken van een TIA als de bloeddoorstroming in de hersenen tijdelijk wordt onderbroken. Binnen 24 uur zijn de verschijnselen weer verdwenen, meestal al na enkele minuten of uren. Verdwijnen de ver…
Verhoogde schedeldruk: oorzaken en behandeling

Verhoogde schedeldruk: oorzaken en behandeling

De druk in de schedel wordt ook wel intracraniële druk genoemd en als de druk groot wordt, kan dit leiden tot verschillende klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, oorsuizen en slecht z…
De invloed van schadelijke stoffen op je hersenen

De invloed van schadelijke stoffen op je hersenen

Door een gezonde leefstijl houd je de conditie van je hersenen optimaal. Factoren zoals lichaamsbeweging, voeding en alcohol hebben invloed op je hersenen. Verkeerde suikers hebben invloed op het kort…
Houd je hersenen jong: wat moet je hiervoor doen?

Houd je hersenen jong: wat moet je hiervoor doen?

Met het ouder worden zullen je hersenen achteruit gaan omdat dit het natuurlijke proces van het ouder worden is. Zelf kun je er heel wat aan doen om dit ouderdomsproces te vertragen en je brein in goe…
De risicofactoren van een hersenaandoening

De risicofactoren van een hersenaandoening

Er zijn een aantal hersenaandoeningen waar je door genetische aanleg weinig aan kunt doen. Leeftijd speelt hierin een groter; naarmate je ouder wordt, wordt leeftijd een grotere risicofactor. Toch kun…
Epilepsie door hersenbeschadiging: symptomen en oorzaken

Epilepsie door hersenbeschadiging: symptomen en oorzaken

Epilepsie is een hersenaandoening waarbij er aanvallen ontstaan als gevolg van een tijdelijke verstoring van het elektrische evenwicht in de hersenen. Het ligt aan de plaats van de beschadiging binnen…
Gepubliceerd door Ymbakker op 13-02-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.