Ymbakker » Specials » Jeuk

Jeukklachten en wat je eraan kunt doen

Jeuk is erg vervelend en soms kun je maar niet stoppen met krabben en ontstaan er irritaties en krabwondjes. Het kan op verschillende plaatsen van het lichaam voorkomen en in verschillende vormen. De oorzaak van jeuk kan zijn: allergie, huidaandoening, veel zweten, insectenbeten, waterpokken, verbranding zon en insectenbeten. Het krabben kan verlichting geven, maar meestal wordt de jeuk dan alleen maar erger. De ontstane wondjes op de huid kunnen ontstoken raken, waardoor je naar de huisarts moet.

Vormen van jeuk

Jeuk kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ontstaan als gevolg van een allergische reactie, een huidaandoening (bijvoorbeeld eczeem), overmatig zweten, waterpokken of insectenbeten. Maar het kan ook ontstaan als gevolg van gips of als je verbrand bent in de zon. In geval van wormen, kan er ook een vervelende jeuk aan de anus ontstaan. De jeuk geeft een hinderlijk gevoel en soms een onbedwingbare drang om te krabben. Er bestaan ook vormen van psychische jeuk, waar er jeuk kan ontstaan als je er alleen maar aan denkt. Bepaalde medicijnen kunnen ook als bijwerking klachten zoals jeuk veroorzaken.

Gevolgen van jeuk

Op het moment dat je krabt, geeft het even verlichting. Blijf je doorkrabben, kunnen er uiteindelijk wondjes ontstaan. Vaak wordt de jeuk daardoor alleen maar heviger. De klachten kunnen zo hevig zijn, dat het je ’s nachts uit de slaap houdt en je overdag belemmert in je dagelijkse bezigheden. Daarnaast kan er door het krabben ook pijn ontstaan dat vaak branderig aanvoelt. Door veel krabben raakt de huid beschadigd en kunnen er uiteindelijk infecties ontstaan. Sommigen krabben de huid tot bloedend toe kapot. Er kunnen littekens ontstaan als gevolg hiervan.

Wat je kunt doen

Meestal is het allerbelangrijkste bij jeuk dat je er niet aan krabt, hoe moeilijk dat ook is. Mocht de jeuk ontstaan als gevolg van contact met bepaalde stoffen of als gevolg van bepaalde voeding, kun je dit vermijden. Mocht de huid erg droog zijn, kun je jeukklachten verzachten door een vette crème te gebruiken. In geval van een allergie kun je hier iets tegen gebruiken. Als je al lange tijd met jeuk rondloopt, de jeuk is erg hevig of het gaat maar niet over, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Meestal kan deze vervelende aandoening goed worden behandeld.
Geïrriteerde ogen: wat kun je hieraan doen

Geïrriteerde ogen: wat kun je hieraan doen

Als je ogen geïrriteerd zijn, komt dat omdat hele kleine bloedvaatjes in het oogwit uitzetten. Vaak voel je het ook jeuken en doet het wat pijn. Het kan zijn dat je oogwit ontstoken is door een virusi…
Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem

Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid rood wordt, schilfert, jeukt en er kunnen blaasjes gevuld met vocht ontstaan. Allergisch contacteczeem is een vorm van eczeem die ontstaat als iemand in co…
Parasieten: hoofdluis, lichaamsluis en schaamluis

Parasieten: hoofdluis, lichaamsluis en schaamluis

De meeste mensen weten dat hoofdluis nog wel eens kan voorkomen, vooral op scholen. Het is niet gevaarlijk, maar het is wenselijk om ze zo snel mogelijk te verwijderen. Luizen kunnen niet alleen voork…
Alternatieve geneeswijze: een homeopaat consulteren

Alternatieve geneeswijze: een homeopaat consulteren

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze waarbij de mens als geheel gezien wordt en niet alleen naar de specifieke klacht gekeken wordt. De behandeling bestaat uit het voorschrijven van verdunninge…
Jeuk aan je anus: wat kun je er zelf aan doen?

Jeuk aan je anus: wat kun je er zelf aan doen?

Het last hebben van jeuk aan de anus is een vervelende aandoening. De jeuk kan bijna ondraaglijk worden en je probeert steeds om niet te krabben. Soms kan het gepaard gaan met pijnklachten. Tijdens de…
Jeuk: wat kun je hier zelf aan doen?

Jeuk: wat kun je hier zelf aan doen?

Jeuk is een hinderlijk, zeer onaangenaam gevoel waarbij je soms een onbedwingbare drang hebt om te krabben. Het kan verschillende oorzaken hebben zoals een allergie, huidaandoening, veel transpireren,…
Hoofdluis: wat kun je hier tegen doen?

Hoofdluis: wat kun je hier tegen doen?

Hoofdluizen zijn kleine beestjes die zoals de naam al zegt, leven ze op de hoofdhuid van een mens. Besmetting vindt plaats door rechtstreeks contact. Je hoort dat het vaak op scholen voorkomt, omdat d…
Insectenbeet: wat kun je er zelf aan doen?

Insectenbeet: wat kun je er zelf aan doen?

Als het mooi weer wordt, komen vele insecten massaal tevoorschijn. Een aantal insectensoorten kunnen steken of bijten, wat kan leiden tot een pijnlijke plek, zwelling, bultjes of hevige jeuk. Bij somm…
Brandwonden: wat kun je zelf eraan doen?

Brandwonden: wat kun je zelf eraan doen?

Of je nu te lang in de zon hebt gezeten, je raakt een hete pan aan of je morst kokend water over je hand heen, een brandwond kun je soms al gauw oplopen. Als er sprake is van een ernstige verbranding,…
Gepubliceerd door Ymbakker op 26-02-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.