Ymbakker » Specials » Weer

Het klimaat en weertypes

Ons land heeft vier seizoenen, met elk seizoen een kenmerkend weertype. Het hele jaar door zien we diverse soorten wolken waaruit soms regen, sneeuw of hagel valt. Water speelt een grote rol in ons land en is over de hele wereld belangrijk. Het klimaat is eigenlijk de algemene informatie tot het weer in een bepaald gebied. Er wordt gekeken naar de gemiddelde hoeveelheid neerslag, gemiddelde temperatuur en de variatie hiervan door het seizoen. Nederland heeft een gematigd klimaat.

Het klimaat

Er zijn wereldwijd 5 categorieën klimaatsoorten, dat zijn: tropisch, droog, zeeklimaat, landklimaat en poolklimaat. Klimaateigenschappen worden bepaald aan de hoeveelheid neerslag per jaar en de spreiding van de gemiddelde minimum- en maximumtemperatuur. Een zeeklimaat wordt ook wel een gematigd klimaat genoemd. Nederland heeft een zeeklimaat. Ook al is Nederland klein, toch is er een verschil hoe het weer in Zeeland en Limburg is. Limburg is verder landinwaarts en er is invloed van een landklimaat.

Water

Leven zonder water is niet mogelijk. We zijn er niet altijd even blij mee als we weer natgeregend en koud ergens aankomen. Regen is water dat uit de lucht valt na een heel proces van de waterkringloop. Het grootste deel van het water komt uit de oceaan en komt via de atmosfeer op land terecht. De zoute oceanen bevatten zelfs 97 procent van al het water op aarde. Het water wordt door de waterkringloop voortdurend verplaatst tussen de oceanen, land en atmosfeer. Als het koud is, valt de neerslag in de vorm van sneeuw naar beneden.

Seizoenen

Nederland kent vier seizoen met elk hun eigen kenmerken. Zo kunnen we heerlijk genieten van een stralende blauwe hemel op een aangename zomerdag. In de herfst zien we ’s ochtends vaak mist en nevel. Als er wolken aan de hemel verschijnen, kan het duiden op een regen- of onweersbui. Onweersbuien zien we vaak in de zomer en wolken in de herfst betekenen vaak regen en wind. Weerdeskundigen kunnen aan de hand van de vorm van de wolk aangeven, welk weertype er zal volgen. Niet elke wolk betekent dat het ook daadwerkelijk gaat regenen.
Wolken: welke soorten zijn er en hoe komen ze tot stand?

Wolken: welke soorten zijn er en hoe komen ze tot stand?

Als je buiten omhoog kijkt, zie je elke keer weer andere soorten wolken. Als je weet hoe de wolkensoorten tot stand komen aan de hand van hun uiterlijk, kun je voorspellen wat het weer gaat doen. Wolk…
Het klimaat in de geschiedenis

Het klimaat in de geschiedenis

Meer dan een eeuw geleden waren de metingen van het weer minder nauwkeurig dan nu. Daarom weten we nog niet alles over het klimaat van vroeger. Toch is er inmiddels al veel achterhaald en weten we hoe…
Het weer: de rol van water

Het weer: de rol van water

Regen wordt niet altijd gewaardeerd, maar toch zijn deze druppels die je tot op het vel nat kunnen maken van essentieel belang voor het leven op aarde. Zonder water is er geen leven mogelijk. Het is o…
De positieve en negatieve invloed van de zon op de huid

De positieve en negatieve invloed van de zon op de huid

Na de winter zijn we hard toe aan vitamine zon. De zon kan een positieve uitwerking hebben op je gezondheid en zonnestralen op de huid zorgen voor de aanmaak van vitamine D. Toch kan de zon ook erg sc…
Dieren die het weer kunnen voorspellen

Dieren die het weer kunnen voorspellen

Voordat het voorspellen van het weer een serieuze wetenschap werd, waren mensen tot in een verleden al op zoek naar manieren om het weer te voorspellen. Men ging er vanuit dat dieren gevoeliger waren…
De herfst in Nederland

De herfst in Nederland

De zomer loopt in Nederland vaak nog een deel uit in de herfst waarin het nog tot ver in september lekker weer kan zijn. De zonneschijn begint zwakker te worden, de dagen worden korter en er kan nacht…
De zomer in Nederland: van regenbuien tot hittegolf

De zomer in Nederland: van regenbuien tot hittegolf

De zomer kan een periode zijn van aangenaam weer, veel zon en weinig regen. Al in maart begint de zomertijd en zal de klok een uur vooruit worden gezet. Toch kan het ook een seizoen zijn van extremen:…
De lente in Nederland

De lente in Nederland

Als de lente in ons land komt, worden mensen blij. De dagen worden langer en buiten lijkt alles weer tot leven te komen. Het is een teken dat een seizoen van donkere dagen en kou weer voorbij is. De n…
De winter in Nederland: hoe komt deze tot stand?

De winter in Nederland: hoe komt deze tot stand?

De winter is in Nederland meestal op zijn koudst in de maanden januari en februari. Vergeleken met andere streken zoals Scandinavië en Oost-Europa zijn de winters in ons land mild. Door de jaren heen…
De klimaten en hun eigenschappen in de wereld

De klimaten en hun eigenschappen in de wereld

Klimaat betekent hoe de algemene informatie over het weer is in een bepaald gebied. Het wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde hoeveelheid neerslag per jaar, de variatie in de hoeveelheid neersla…
Het weer: verschillende vormen van neerslag

Het weer: verschillende vormen van neerslag

De meest voorkomende vorm van neerslag is regen. Wanneer de druppels van de opgestegenwaterdamp te zwaar worden om in de wolk te blijven zweven, vallen ze naar beneden. Als de temperatuur onder het vr…
Veilig zonnen: waar je op moet letten

Veilig zonnen: waar je op moet letten

Het is algemeen bekend dat je op moet passen als je gaat zonnen en dat te veel zonlicht (UV-stralen) schadelijk kan zijn voor je huid. Naast verbranding loop je ook meer risico om huidkanker te ontwik…
Gepubliceerd door Ymbakker op 13-12-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.