Aandoeningen die met bloed te maken hebben
Ons bloed zorgt voor de transplantatie van zuurstof en voedingsstoffen naar alle delen van het lichaam. Het bloed bestaat uit voor een groot deel uit rode bloedcellen, waaraan zuurstof zich kan binden. Als het evenwicht hierin verstoord raakt kan er bijvoorbeeld een teveel aan rode bloedcellen ontstaan of vermoeidheid. Vermoeidheid kan ook ontstaan doordat een vrouw veel bloed verliest vanwege haar menstruatie. Als er een wondje ontstaat, zorgen de bloedplaatjes ervoor dat het bloeden stopt, door een korstje te vormen.
Waar bloed uit bestaat
Bloed vervoert zuurstof vanuit de longen naar alle cellen van het lichaam. Afvalproducten vanuit het lichaam worden ook via het bloed weer afgevoerd. Het wordt onder andere afgevoerd naar de longen en de nieren. Het bloed bevat rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes en hormonen. De rode kleur heeft het bloed te danken aan de ijzerhoudende stof in de rode bloedcellen, hemoglobine. Bijna de helft van het bloed bestaat uit rode bloedcellen. Deze bevatten hemoglobine waaraan zuurstof zich bindt. De vloeistof om bloed te kunnen laten stromen heet plasma. Witte bloedlichaampjes zorgen voor het bestrijden van infecties en bloedplaatjes zijn betrokken bij de bloedstolling.
Afwijkingen in het bloed
Als er een afwijking ontstaat in het bloed, kan dat leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Sommige mensen hebben teveel rode bloedcellen. Bij hen ontstaat er een ongecontroleerde toename van rode bloedcellen omdat er een genetische afwijking is ontstaan in de stamcellen. Doordat er zo veel rode bloedcellen zijn, wordt het bloed dikker en kan het moeilijker door het lichaam stromen. Hierdoor kan er een stolling (
trombose) ontstaan. Sommige sporters trainen in de hoge bergen, zodat ze een gecontroleerde vorm van een toename van rode bloedcellen kennen. Dit verbetert de sportprestatie.
De bloedstolling is een ingewikkeld proces dat door een aantal chemische reacties in gang wordt gezet op het moment dat er een wond ontstaat. De wond moet zo snel mogelijk dicht, omdat er anders infecties kunnen ontstaan. Als er door een afwijking iets verkeerd gaat met de bloedstolling, kan het te lang duren voordat het bloed stolt. De wond kan te lang blijven bloeden en dit kan tot te veel bloedverlies leiden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij mensen die leiden aan de ziekte
Factor V Leiden of
Ziekte van Von Willebrand.
Menstruatie
Normaal verlies een vrouw in haar vruchtbare periode maandelijks wat bloed als ze ongesteld is. Bij sommige vrouwen verloopt dit anders: zij verliezen bloed tussen de menstruaties door of nadat zij in de overgang zijn gegaan. Meestal is er sprake van een aandoening zoals een vleesboom, poliepen of een ontsteking. Het is belangrijk om hier mee naar de huisarts te gaan, zodat er onderzocht kan worden wat er precies aan de hand is.