Parasieten: soorten en welke klachten geven ze
Een parasiet is een organisme dat een gastheer nodig heeft om te kunnen overleven. Hij kan zich zowel in als op de gastheer bevinden. Een mens beschikt gelukkig over een afweersysteem waarbij het lichaam zich kan beschermen tegen de meeste ongewenste indringers. Als een parasiet er toch in slaagt het lichaam binnen te dringen is er sprake van een infectie. Er zijn verschillende vormen van besmetting. De klachten kunnen ook uiteenlopend zijn zoals: darmklachten, buikpijn, jeuk of vermoeidheid.
Ziekteverwekkers
Iedereen komt wel eens in contact met ziekte verwekkers zoals bacteriën, virussen en parasieten. Een mens beschikt over een afweersysteem om zich te wapenen tegen deze ongewenste indringers. Mocht deze indringer er toch in slagen om het lichaam binnen te dringen, kan dit leiden tot een infectie. Dit kan allerlei vervelende gevolgen hebben.
Parasieten
Een parasiet is een levend organisme dat leeft ten koste van de gastheer. Hij heeft een gastheer nodig om te overleven en om zich voort te planten. Deze levensvorm kan in verschillende variaties voorkomen zoals bijvoorbeeld: luizen, teken, wormen of darmparasieten. Een parasiet kan zowel aan de buitenkant als binnenkant van een gastheer leven. Parasieten aan de buitenkant zijn bijvoorbeeld de haarzakjesmijt: Demodex folliculorum, teken en vlooien. Parasieten die binnen het lichaam leven zijn: darmparasiet Dientamoeba Fragilis, oogworm, lintworm of de leverbot.
Afweer lichaam
Het lichaam beschikt over een afweersysteem waarbij de meeste parasieten al bij het eerst contact met het lichaam onschadelijk worden gemaakt. Zo biedt de huid een eerste bescherming. Als de parasiet erin slaagt om het lichaam binnen te dringen spreekt men van een infectie. Het afweersysteem komt in actie om verdere verspreiding van de parasiet te voorkomen.
Klachten
Afhankelijk van de soort besmetting kan een parasiet voor klachten zorgen. Zo kunnen er bijvoorbeeld: jeuk, zwellingen, buikpijn, vermoeidheid, huiduitslag, diarree of andere darmklachten ontstaan. Soms ontstaan klachten pas langere tijd na de besmetting.
Preventie
Je kunt er veel aan doen om besmetting met een parasiet te voorkomen. Zo kun je goed op je persoonlijke hygiëne letten door je handen te wassen na het toiletbezoek. Daarnaast kun je goed op je voeding letten omdat er vaak besmetting plaats vindt via het voedsel. Pas op met rauw voedsel en bereid het eten goed. Let erop dat vlees goed doorbakken is. Ook is het van belang om huisdieren goed te verzorgen zodat deze ook parasietvrij blijven.
Behandeling
Behandeling zal vaak bestaan uit antibiotica of een parasietdodend middel. Dit is afhankelijk van de soort besmetting en de aard van de klachten. Als de parasieten, zoals bijvoorbeeld de darmparasiet Blastocystis hominis geen klachten geeft, kan er gekozen worden om geen behandeling te geven.
Voorbeelden van parasieten
Zoals genoemd zijn er vele soorten parasieten. Hieronder worden een aantal parasieten uitgebreid beschreven. Onder andere wordt de manier waarop je besmet kunt raken, de klachten en de manier van behandeling beschreven.
Darmparasiet: Blastocystis hominis
Miljoenen Nederlanders zijn dragers van deze darmparasiet. Er zijn ook dragers van deze parasiet die geen klachten hebben. Als er wel klachten zijn uit dit zich in: opgezette buik, winderigheid, buikpijn, diarree en misselijkheid. Door sommige artsen wordt deze parasiet als een onschadelijke darmbewoner beschouwd.
Darmparasiet: Dientamoeba fragilis
Deze parasiet leeft van onze darminhoud. Dit kan leiden tot een verzwakte gezondheid. Voor lange tijd werd er gedacht dat deze parasiet geen klachten zou geven. Als er wel klachten zijn uit zich dat meestal in: dunne ontlasting, diarree, buikpijn en soms van huidklachten. Bij volwassenen kan er verstopping, huidklachten, gewrichtsklachten en oververmoeidheid ontstaan. Soms zijn mensen al jaren lang vermoeid zonder dat er een oorzaak is gevonden.
Parasieten in lever: leverbot
Deze parasiet behoort tot de zuigwormen en komt voor in de lever en galgangen. Deze parasiet heeft een tussengastheer nodig en daarvoor wordt een waterslakje gebruikt. Besmetting van leverbot komt vooral voor bij runderen, schapen en geiten, maar ook de mens kan besmet worden. Dit kan leiden tot buikpijn, koorts, gewichtsverlies en een vergrote lever.
Parasieten: oogworm (loa loa)
Deze infectie wordt veroorzaakt door een parasiet die Loa loa wordt genoemd. De mens raakt geïnfecteerd door een besmette vlieg. Een volwassen oogworm bevindt zich in de weke delen van het lichaam en kan in het oog terecht komen. Klachten beginnen met gezwellen, jeuk, tintelingen, gevoelloosheid of pijn.
Haarzakjesmijt: Demodex folliculorum
Deze parasiet leeft in de haarzakjes en talgklieren, met name op het behaarde hoofd, uitwendige or, ooghaarfollikels en rond de neus. Dit zijn de plaatsen waar veel talgklieren aanwezig zijn. Het is niet bekend in hoeverre deze mijt verantwoordelijk is voor huidklachten. Hij wordt wel aangetroffen in weefsel van puisten in het gezicht en hij wordt in verband gebracht met acne rosacea.