Omgaan met slaapproblemen
Er zijn heel veel mensen die last hebben van slapeloosheid en nachtenlang naar het plafond staren. Het kan komen door een depressie, door stress, factoren van buitenaf of lichamelijke klachten. Als je al nachten wakker ligt en je functioneren begint eronder te lijden, wil je maar al te graag een oplossing voor je probleem. Slaappillen kunnen helpen om je te laten slapen, maar het is beter om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Er zijn verschillende manieren om slapeloosheid blijvend aan te pakken zodat je weer goed kunt slapen.
De fasen van de slaap
We brengen eenderde deel van ons levend slapend door. Tijdens de slaap zijn er een aantal complexe processen aan de gang om je weer op te laden zodat je de volgende de dag weer genoeg energie hebt. Tijdens een normale nacht doorloop je vier tot vijf slaapcycli. Elke cyclus bestaat normaal gesproken uit vijf staapstadia. In de REM-fase van de slaap droom je. Wil je meer weten over de fasen van de slaap, kijk dan op:
De fasen van de slaap.
De invloed van stress op je nachtrust
In onze drukke maatschappij worden we van alle kanten voortdurend onder druk gezet. We leggen de lat steeds hoger en willen steeds meer. Een bepaalde mate van stress is goed voor de mens en daardoor kun je zelfs beter presteren. Maar als door overmatige stress de zogenaamde stresshormonen actief blijven in je lichaam, kan dat leiden tot gezondheidsklachten. Ook de slaap kan hieronder leiden. Lees meer over de invloed van stress op je nachtrust op:
De invloed van stress op je nachtrust.
Hoe je slaap verandert bij het ouder worden
Bij het ouder worden krijgen veel mensen helaas steeds meer te maken met slapeloze nachten. Dit kan komen doordat de slaapcyclus verandert bij het ouder worden, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn zoals een slechte slaaphygiëne, veranderingen in de biologische klok, pijn, blaasproblemen of hormonale veranderingen. Hebben ouderen minder slaapnodig? Lees meer over ouderen en welke invloed dit heeft op de slaap op:
Hoe je slaap verandert bij het ouder worden.
Klaarwakker midden in de nacht: wat te doen
Het is erg frustrerend als je regelmatig midden in de nacht wakker wordt en daarna niet meer in slaap kan vallen. Het overkomt iedereen wel eens, maar als het je vaker overkomt moet je misschien een kijken waar het door komt. Heb je bepaalde problemen waardoor je ’s nachts over gaat piekeren als je wakker wordt of zijn er factoren van buitenaf die je wakker houden? Ga op zoek naar de oorzaak van je slaapprobleem zodat je werken aan een oplossing. Lees meer over wakker worden midden in de nacht op:
Klaarwakker midden in de nacht: wat te doen.
Leer slapen met de kracht van je gedachten
Je hebt er misschien al van alles aan gedaan om goed te kunnen slapen: van slaappillen tot ontspanningsoefeningen en het wil maar niet lukken om in slaap te vallen of om door te slapen als je midden in de nacht wakker wordt. Door de knop mentaal om te zetten kun je op de kracht van je gedachten leren om ontspannen genoeg te worden zodat je kunt slapen. Je moet negatieve gedachten omzetten naar positieve gedachten. Het moet weer aangenaam worden om naar bed te gaan en je moet de slaapkamer leren associëren met ontspanning. Hoe je dit moet doen is te lezen op:
Leer slapen met de kracht van je gedachten.
Slapeloosheid door depressiviteit
Als je depressief bent, is de kans groot dat je slaapproblemen hebt. Een op de vijf mensen die aan slapeloosheid lijden, zijn depressief. Door de depressie heb je voortdurend een verdrietig of angstig gevoel. Je hebt nergens zin in, je voelt je erg uitgeput en je kunt zomaar in tranen uitbarsten. Door deze depressieve gevoelens dalen er in de hersenen de aanmaak van chemische stoffen die verantwoordelijk zijn voor de gemoedstoestand. Je kunt ook lichamelijke klachten krijgen zoals hoofdpijn, buikpijn of hartkloppingen. Hoe ontstaat en wat je eraan kunt te doen is te bekijken op:
Slapeloosheid door depressiviteit.
Slapeloosheid door stress: wat hier tegen te doen?
Het is midden in de nacht en je gedachten malen door je hoofd terwijl je naar het plafond staart. Deze nachtelijke kwelling komt omdat je je zorgen maakt. Het kan zijn dat je stress hebt van je werk, of misschien is er wel een bepaald persoon die je stress bezorgt. Je moet iets doen aan de gedachten die ’s nachts door je hoofd razen. Zo kun je alle gedachten die je wakker schrijven opschrijven, een actielijst maken of zorgen dat je ontspannen bent als je naar bed gaat. Ook de manier waarop je tegen dingen aankijkt speelt hierbij een grote rol. Lees meer over slapeloosheid door stress op:
Slapeloosheid door stress: wat hier tegen te doen?
Slecht slapen van zondag op maandag: wat te doen?
Als je op zondagavond al loopt de piekeren over de maandag die volgt omdat je jezelf druk maakt over wat er dan allemaal moet gebeuren, is de kans groot dat je niet goed slaapt. Als je op zaterdag en zondag uitslaapt, is de kans groot dat je jezelf op maandagochtend vermoeider zult voelen dan op andere dagen van de week. Je biologische klok heeft zich aangepast op de verandering van je slaap- en waakcyclus. Voor velen begint het piekeren al op zondagavond. Wat kun je eraan doen om van zondag op maandag lekker te slapen zodat je de week goed begint? Voor tips hierover kijk op:
Slecht slapen van zondag op maandag: wat te doen?
Vormen van slapeloosheid
Bijna de helft van de Nederlanders heeft wel eens last van slapeloosheid. Het is heel frustrerend om overdag je ogen haast niet open te kunnen houden en ze ’s nachts niet dicht te kunnen krijgen. Bijna iedereen heeft er wel eens last van en meestal gaat het vanzelf weer over. De oorzaken van slapeloosheid kunnen uiteenlopend van aard zijn, zo kan het zijn dat je niet in slaap kunt vallen, steeds wakker wordt of vroegtijdig wakker wordt. Lees wat de oorzaken zijn van slapeloosheid en wat je hiertegen kunt doen op:
Vormen van slapeloosheid.
Slapeloosheid: hoe aan te pakken?
Slapeloosheid kan een grote impact hebben op je dagelijkse leven. Er zijn al talloze boeken over geschreven. De mensen die hier last van hebben, zouden graag een oplossing vinden voor dit probleem. Uit bepaalde onderzoeken blijkt dat cognitieve therapie en meditatie heel effectief zijn en ook werken op lange termijn. Maar voor mensen die al jarenlang slecht slapen, is medicatie soms noodzakelijk en heel erg welkom. Het kan heel lastig zijn om het jarenlange patroon te doorbreken. Toch is er wat aan te doen. Bekijk de tips om slapeloosheid aan te pakken op:
Slapeloosheid: hoe aan te pakken?
Als je kind te vroeg wakker wordt
Als je kind al om vijf uur naast je bed staat omdat hij graag een spelletje wil doen en klaarwakker is, moet je jezelf afvragen of je kind voldoende uitgerust is. Gaat je kind misschien te vroeg of te laat naar bed, drinkt hij ’s avonds nog teveel waardoor de luier doorlekt, zijn de middagdutjes te lang of zijn er andere oorzaken? Wil je meer weten over je kind dat te vroeg wakker is, kijk dan op:
Als je kind te vroeg wakker wordt.
Autorijden met slaapgebrek is levensgevaarlijk
Als je vermoeid achter het stuur zit, kan autorijden net gevaarlijk zijn als iemand die met teveel alcohol op nog gaat rijden en kan het fatale gevolgen hebben. Welke mensen vormen een groter risico om ongelukken te veroorzaken en wat kun je doen om fitter achter het stuur te zitten? Je kunt er zelf een hoop aan doen om niet zo vermoeid in de auto te stappen. Lees er meer over op:
Autorijden met slaapgebrek is levensgevaarlijk.