Zonnestelsel: Jupiter
Jupiter is de vijfde planeet binnen ons zonnestelsel en is ook de grootste. In tegenstelling tot de aarde, beschikt Jupiter niet over een vast oppervlak. De planeet is vloeibaar van binnen en gasvormig van buiten. Hij heeft 16 manen en het lijkt wel een zonnestelsel apart. Door zijn enorme magnetosfeer is hij in staat grote brokstukken naar zich toe te trekken, waardoor hij de aarde beschermt.
Het zonnestelsel
Ons zonnestelsel is ruim 4,5 miljard jaar geleden ontstaan uit een gaswolk die rond begon te draaien. In het midden hiervan is de zon ontstaan en de planeten zijn ontstaan uit brokstukken. Ons zonnestelsel bevindt zich tussen de vele miljarden andere sterren in de Melkweg. Ons zonnestelsel omvat alle hemellichamen die in de invloedsfeer staan van de zon. Vanaf de zon gezien zijn er de volgende planeten: Mercurius, Venus, aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.
Jupiter
Jupiter is vanaf de zon gezien de vijfde planeet van het zonnestelsel. Deze gasplaneet is de grootste binnen ons zonnestelsel. Hij staat ongeveer 750 miljoen kilometer van de zon af en beschikt over een enorme magnetische kracht. Als je onder het dikke stormachtige wolkendek naar beneden gaat, zal het oppervlak gasvormig zijn. Naarmate je dichter bij de kern in de buurt komt, zal het vloeibaarder worden. Een opvallend kenmerk van Jupiter is het grote Rode Oog. Dit is een orkaan die de grootte heeft van wel drie keer de aarde. Jupiter trekt met zijn magnetische krachten de brokstukken van het zonnestelsel naar zich toe, waardoor de aarde beschermd is tegen inslagen. Zo werd er in het jaar 1994 door de getijdenkracht van Jupiter een komeet vernield, waardoor de brokstukken te pletter sloegen in de dampkring.
Manen
Nog tot niet zo lang geleden werd er aangenomen dat de 63 objecten die in een baan rond Jupiter waren ontdekt, manen waren. Tegenwoorden voldoen 16 van die objecten aan een definitie van een maan, waardoor Jupiter nu dit aantal aan manen heeft. Jupiter lijkt met zijn manen wel een zonnestelsel op zich. De vier bekendste manen, ook wel de Galileïsche manen genoemd, zijn: Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Deze zijn vernoemd naar de ontdekker in het jaar 1610 door Galileo Galilei.
Jupiter is de grootste van de acht planeten binnen ons zonnestelsel. Het is een enorme grote bol van gas die van binnen vloeibaar is. Omdat Jupiter over zestien manen beschikt, lijkt het wel op een zo…
Europa behoort tot een van de vier grootste manen van de planeet Jupiter, de grootste planeet van ons zonnestelsel. De maan heeft een glad en bevroren oppervlak en wordt doorsneden door barsten en sch…
Ganymedes behoort tot een van de vier grootste manen van de planeet Jupiter, de grootste planeet binnen het zonnestelsel. Het is een grote maan, bestaande uit gesteenten en metalen met een dikke korst…
Io is een erg heet hemellichaam en hij behoort tot de vier grote manen van de grootste planeet binnen ons zonnestelsel: Jupiter. Hij heeft veel overeenkomsten met onze eigen maan en is het meest vulka…
Jupiter is de grootste planeet binnen ons zonnestelsel. Het is een enorme gasbol met een enorme magnetische kracht en hij staat zo’n 750 miljoen kilometer van de zon af. Door zijn grote aantal manen,…
De aarde bevindt zich in ons zonnestelsel. Dit omvat alle hemellichamen die behoren bij de zon. De zon is een ster waar de planeten omheen draaien en is het belangrijkste hemellichaam van het zonneste…
Gepubliceerd door Ymbakker op 22-12-2013, laatst gewijzigd op 22-12-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.