Aandoeningen hond: maag en darmen
Het is heel vervelend als je beneden komt en je hond heeft last van diarree of braken. Het kan zijn dat je net op punt staat om weg te gaan en dan moet je alles opruimen. Diarree komt bij honden nogal eens voor. Het is dan goed om hem te laten vasten. Je hond kan ook last hebben van verstopping, braken of winderigheid. Als baasje moet je zorgen dat jij jouw hond goed kent en weet wanneer er wat aan de hand is. Op die manier kun je snel ingrijpen wanneer de hond ziek is.
Als je hond ziek is
Niet elke hond laat even duidelijk merken dat hij zich niet lekker voelt. Het kan zijn dat hij zich wat anders gedraagt, wat rustiger is of zijn eten laat staan. Net zoals een mens kan een hond een dag hebben dat hij zich niet lekker voelt. Het is niet altijd een reden om direct naar de dierenarts te gaan. Als het heel duidelijk is dat er wat mis is met je hond, dan weet je dat je wat moet doen. Je hond kan in een korte tijd ineens heel erg ziek worden. Wanneer er sprake is van bloed in het braaksel, ernstige benauwdheid of verlammingsverschijnselen is het duidelijk: je moet zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Diarree
Het komt bij honden nogal eens voor dat ze aan de diarree zijn. Dat is voor zowel de hond als het baasje erg vervelend, vooral als je de kamer binnenkomt en alles zit onder. Je hond kan er ook niets aan doen, het heeft geen zin om boos op hem te worden. Honden eten soms van alles op van de straat. Hierdoor kan er een infectie ontstaan. Als je hond aan de diarree is, laat hem eerst een halve tot een hele dag vasten en geef hem alleen water. Omdat er een kans op uitdroging is, moet hij goed drinken. Het lichaam krijgt tijdens het vasten de tijd om te herstellen. Geef hem daarna eventueel een beetje gekookte witte rijst. Doe dit meerder malen per dag en als het weer beter gaat, kun je hem zijn oude voer weer geven.
Braken
Als een hond een keertje braakt, is er meestal niets aan de hand. Waarschijnlijk heeft hij iets gegeten wat niet in de maag behoort te zitten. Sommige honden braken in de auto omdat ze wagenziek zijn. Als je hond vaak moet braken of onophoudelijk overgeeft, bloed braakt of moeilijk kan slikken, kan het zijn dat er wat aan de hand is. In dat geval is het beter om naar de dierenarts te gaan. Laat een hond die heeft gebraakt enkele uren tot een dag vasten, waarbij hij alleen kan drinken. Hierdoor kan de maag even tot rust komen.