Ymbakker » Specials » Aandoeningen hond poot

Hond aandoeningen poot

Hond aandoeningen poot Een hond loopt de hele dag op zijn voeten. Daarom is het belangrijk dat zijn poten, maar ook nagels goed worden verzorgd. Hij draagt geen schoenen ter bescherming zoals de mens, dus moeten zijn voetkussens het goed kunnen opvangen. Als eigenaar moet je zijn voeten en poten goed in de gaten houden. Mocht je hond mank gaan lopen, dan is er iets aan de hand. Dit kan zowel een uitwendig probleem zijn, door een scherp voorwerp dat tussen zijn tenen zit, maar het kan ook een inwendig probleem zijn, zoals een gescheurde kruisband.

Uitwendige verzorging

De voetkussens van de hond zijn sterk en taai, het zijn de werkschoenen voor de hond waar hij de hele dag op moet lopen. Het is belangrijk dat deze in goede conditie zijn. Sommige honden vinden het niet prettig als het baasje aan de poten zit. Leer daarom je hond van jongs af aan dat je aan zijn poot kunt zitten om te controleren of alles in orde is. Veel honden hebben last van te lange nagels. Dit kan een groot probleem vormen. De hond kan zijn poot niet meer in de natuurlijke stand op de grond zetten, wat tot vervelende klachten kan leiden. Een hond kan zijn nagel ook scheuren omdat hij ergens achter blijft haken. Indien het lukt, kun je de nagel afknippen. Probeer daarbij niet in het leven te knippen. Zorg dat je hond een zachte plek heeft om op te liggen. Sommige honden die alleen op een harde ondergrond kunnen liggen, vormen ligplekken aan de ellebogen en hakken.

Inwendige problemen

Het kan voorkomen dat je hond tijdens het spelen ineens gaat gillen of mank gaat lopen. Er is kans dat er een blessure is ontstaan zoals een gescheurde kruisband. Wanneer de kruisband niet helemaal is doorgesneden, kan het door middel van rust genezen. Als het volledig is doorgesneden, is een operatie noodzakelijk. De hond kan ook last krijgen van een elleboogdysplasie. Hoewel dit kan ontstaan als gevolg van een verkeerde beweging of ongeluk, speelt erfelijkheid vaak een rol.

Operatie

Hoewel honden over het algemeen erg gezond zijn, kan het voorkomen dat een hond geopereerd moet worden. Bijvoorbeeld om een losse knieschijf te verhelpen of om kruisbanden te herstellen. Als je hond onder volledige narcose moet, mag je hem twaalf uur van tevoren niets meer geven, ook geen water. De meeste dierenarts werken met veilige narcosemiddelen. Na de operatie heeft de hond tijd nodig om te herstellen, afhankelijk van de ingreep. De dierenarts zal je adviseren hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Aandoeningen hond: ligplekken en leggers

Aandoeningen hond: ligplekken en leggers

Wanneer een hond te veel op een harde ondergrond ligt, kunnen er op de huid verdikkingen ontstaan. Het komt vaak voor op de ellenbogen en hakken en het worden donkere, kale plekken. Wanneer er een los…
Gezondheid hond: voeten

Gezondheid hond: voeten

Een hond loopt met zijn voeten overal overheen. Zo wandelt hij over grind, in de winter over ijs en in de zomer over de hete stoep. Zijn voetkussens zijn sterk en kunnen veel hebben. Toch kan er iets…
Nagels hond verzorgen en wat te doen bij nagelproblemen?

Nagels hond verzorgen en wat te doen bij nagelproblemen?

Een hond loopt niet zoals een mens op schoenen en zijn nagels tikken de hele dag tegen de grond. Normaal gesproken zorgt de hond zelf voor een nagelverzorging door nagels af te slijten tijdens het lop…
Aandoeningen hond: elleboogdysplasie (ED)

Aandoeningen hond: elleboogdysplasie (ED)

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam van een aantal aandoeningen aan de elleboog van onder andere de hond. Het is een veel voorkomend probleem waar dierenartsen mee te maken krijgen, met name bij gro…
Aandoeningen hond: losse knieschijf

Aandoeningen hond: losse knieschijf

Een losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd, is een aandoening waarbij de knieschijf af en toe of helemaal uit zijn groeve schiet, waardoor de knie op slot springt. Het komt vooral voor bij…
Aandoeningen hond: gescheurde kruisband

Aandoeningen hond: gescheurde kruisband

Een gescheurde kruisband is een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid in de achterpoten van grotere hondenrassen. Vaak is het ontstaan door een verkeerde beweging, waardoor de hond plotseling kreup…
Gepubliceerd door Ymbakker op 08-08-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties