Ymbakker » Specials » Aandoeningen vrouw

Aandoeningen die voorkomen bij vrouwen

Elke vrouw krijgt wel eens last van een aandoeningen die horen bij een vrouw, zoals vaginale afscheiding, menstruatieklachten of een ontsteking. Op een gegeven moment komt een vrouw in de overgang, wat ook kan leiden tot wat klachten zoals vermoeidheid of bloeden na de overgang. Het is niet altijd even gemakkelijk om hierover te praten of om ermee naar de dokter te gaan. Toch is het belangrijk om niet met alle klachten door te blijven lopen, omdat het anders misschien niet zo goed afloopt.

Vaginale aandoeningen

Over deze intieme plek van het lichaam kunnen sommige vrouwen moeilijk praten, vooral als er iets mis mee is. Als je last hebt van vaginale afscheiding of als je pijn hebt tijdens het vrijen, kan het voor sommige vrouwen een reden zijn om een relatie uit de weg te gaan. Het probleem kan ook dieper in de vagina liggen, zoals een ontsteking in het bekken of een eileiderontsteking. Dit kan erg pijnlijk zijn. Soms weet je niet meer of je een tampon eruit hebt gehaald of je bent het touwtje kwijt. Blijf vooral kalm en probeer te voelen of je het touwtje kunt vinden. Je bent niet de eerste vrouw die hiervoor bij de dokter komt.

Menstruatie

Sommige vrouwen krijgen maandelijks veel klachten als ze ongesteld zijn, zoals buikpijn, rugpijn of hoofdpijn. Er zijn zelfs vrouwen die dan niet meer in staat zijn om normaal hun dagelijkse functioneren uit te oefenen, met name tijdens de eerste paar dagen van de menstruatie. Als de klachten erg hevig zijn, kan de huisarts de pil voorschrijven. De menstruatie wordt dan meestal minder hevig. Andere vrouwen kiezen voor een spiraal.

Overgang

Vanaf de puberteit begint de vrouw met haar menstruatie. Dit duurt tot een leeftijd van gemiddeld vijfenveertig tot vijfenvijftig jaar waarna ze in de overgang komt. Dit kan gepaard gaan met zweten en plotselinge moeheid. Als je een jaar niet meer ongesteld bent geweest, is er sprake van de overgang. Als je daarna nog bloedverlies hebt, moet je naar de dokter gaan om dit na te laten kijken.

Zwangerschap

De meeste vrouwen willen graag kinderen en zullen erin slagen om een gezonde zwangerschap te doorlopen. De zwangerschap heeft invloed op de huid, haren en nagels. In een zeldzaam aantal gevallen komt de vrouw er dan achter dat er problemen zijn zoals twee baarmoeders of het hebben van twee vagina's. Als er dan eenmaal een gezond kindje is geboren, leeft het gezin op een grote roze wolk. Als de vrouw kiest voor het geven van borstvoeding, kan het zijn dat er tepelkloven ontstaan. Er kan dan besloten worden om eventueel over te gaan op flesvoeding.
Tampon vergeten of kwijt: wat te doen?

Tampon vergeten of kwijt: wat te doen?

Elke vrouw die tampons gebruikt, twijfelt wel eens of ze er wel of niet een tampon heeft ingebracht of vergeet het een keer om hem eruit te halen. Wat vervelender is, is dat je de tampon kwijt raakt o…
Haaruitval bij vrouwen: oorzaak en behandeling

Haaruitval bij vrouwen: oorzaak en behandeling

Bijna elke vrouw maakt wel eens mee dat ze last heeft van haaruitval. Meestal is het voor een korte periode en zal het haar daarna weer aangroeien. Steeds vaker komen klachten van dunner haar voor bij…
Een vrouw met twee baarmoeders

Een vrouw met twee baarmoeders

Er zijn vrouwen die beschikken over twee baarmoeders. Sommige vrouwen hebben ook een dubbele vagina. Dit is een zeldzame aandoening die zich uiten kan in pijn tijdens het vrijen of problemen met de zw…
Bloedverlies tussen de menstruaties

Bloedverlies tussen de menstruaties

Bij bloedverlies tussen de menstruaties door is er nog wel sprake van een normale cyclus, maar er treedt tussentijds bloedverlies op. Dit kan diverse oorzaken hebben zoals het gebruik van de pil, vlee…
Bloedverlies na de overgang

Bloedverlies na de overgang

De gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de overgang komt ligt tussen de vijfenveertig en vijfenvijftig jaar. Op het moment dat een vrouw minstens een jaar niet meer heeft gemenstrueerd, is er sprake v…
Ontsteking kleine bekken: PID (pelvic inflammatory disease)

Ontsteking kleine bekken: PID (pelvic inflammatory disease)

Pelvic inflammatory disease (PID) is een ontsteking in het kleine bekken waar onder andere de baarmoeder, eileiders en het buikvlies zich bevinden. Het ontstaat wanneer bacteriën erin slagen de inwend…
Tepelkloven: wat kun je hieraan doen?

Tepelkloven: wat kun je hieraan doen?

Tepelkloven zijn kleine, pijnlijke scheurtjes in de tepel en ze komen bijna alleen maar voor bij vrouwen die borstvoeding geven. De oorzaken zijn meestal het verkeerd aanleggen van de baby en dat de t…
Vaginale afscheiding: wat kun je hieraan doen?

Vaginale afscheiding: wat kun je hieraan doen?

Voor de meeste vrouwen is het een gênant onderwerp om over te praten, maar iedere vrouw heeft een vaginale afscheiding. Het slijmvlies binnen de vagina scheidt helder, wit en vloeibare slijm af en dit…
De invloed van zwangerschap op huid, haar en nagels

De invloed van zwangerschap op huid, haar en nagels

Tijdens de zwangerschap veranderen door hormonale veranderingen de huid, nagels en haren. Zo is het krijgen van een dikkere en glanzende haarbos een groot voordeel. De huid wordt soepeler en ziet er s…
Pijn tijdens vrijen door vaginisme: wat kun je eraan doen?

Pijn tijdens vrijen door vaginisme: wat kun je eraan doen?

Als een vrouw tijdens het vrijen, of tijdens een inwendig onderzoek pijn voelt omdat de vaginaspieren zich onwillekeurig samenknijpen, wordt dit vaginisme genoemd. Dit kan verschillende oorzaken hebbe…
Plotselinge moeheid door de overgang: wat hieraan te doen?

Plotselinge moeheid door de overgang: wat hieraan te doen?

Tijdens de overgang krijgen veel vrouwen last van aanvallen van plotselinge vermoeidheid. Dit kan zowel psychische als lichamelijke oorzaken hebben. Het uit zich in allerlei klachten zoals gebrek aan…
Eileiderontsteking: symptomen en behandeling

Eileiderontsteking: symptomen en behandeling

De eileiders zijn een onderdeel van het vrouwelijke voortplantingsorgaan en bevinden zich in de onderbuik. Als deze ontstoken raken, kan er pijn in de onderbuik ontstaan met koorts. Meestal raakt een…
Gepubliceerd door Ymbakker op 08-11-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.