Ymbakker » Specials » Anatomie

Anatomie en afwijkingen

Anatomie is een tak van de biologie waarbij de bouw van een levend wezen worden bekeken. Zo kan een mens in verschillende structuren worden verdeeld, bijvoorbeeld de anatomie van de huid of van de hersenen. Ook kan er gekeken worden naar de anatomie van een bepaalde functie, bijvoorbeeld de anatomie van de immuniteit. Een bepaald weefsel, functie of structuur apart bekijken, leert ons beter begrijpen hoe het menselijk lichaam werkt.

Algemeen

De menselijke anatomie, ook wel antropotomie genoemd bestudeert organen en systemen in het menselijk lichaam. Zo wordt de studie van weefsel “histologie” genoemd en studie van cellen “cytologie”. Het lichaam van zowel mensen als dieren bestaat uit cellen die samen een weefsel vormen. Weefsels met dezelfde functie vormen samen een orgaan en aantal organen kunnen samen deel uit maken van een orgaanstelsel, zoals bijvoorbeeld het spijsverteringsstelsel. Er bestaan zowel uitwendige als inwendige delen van het lichaam. Kunstenaars gebruiken vooral de anatomie van de botten en spieren om houdingen zo goed mogelijk weer te geven.

In de geneeskunde

De menselijke anatomie kan vanuit verschillende gebieden worden benaderd. De biologie kijkt vooral naar de vorm, grootte en verhouding van een gezond lichaam. De kennis van de anatomie van het gezonde menselijke lichaam wordt in de geneeskunde toegepast. Het lichaam zit vrij ingewikkeld in elkaar. Het omvat zoveel dat het vrijwel onmogelijk is om overal diepe kennis van te hebben. In de geneeskunde wordt er meestal gekozen voor een bepaald specialisme.

Ziekteleer

Een ander woord voor ziekteleer is pathologie. Hierbij wordt het ontstaan en verloop van ziektes bestudeerd. Er zijn slechts enkele professionele anatomen, die de anatomie volledig beheersen. Dit kost hun jaren en ze moeten herhaaldelijk oefenen met ontleding om het onder de knie te krijgen. De pathologische anatomie houdt zich bezig met zieke organen.

Afwijkingen

Ook kan het zijn dat er een anatomische afwijking is, zonder dat de persoon ziek is. Vaak betreft het een zeldzame aandoening. Een voorbeeld is een vrouw die geboren wordt met twee baarmoeders. Het hoeft niet altijd een probleem te vormen. Een vrouw met twee vagina’s en twee baarmoeders kan in sommige gevallen zwanger worden. Vaak wordt een dubbele baarmoeder pas ontdekt als de vrouw zwanger wil worden en er klachten ontstaan. Een afwijking die wel zichtbaar is, is bijvoorbeeld een micropenis. Er is niet altijd een duidelijke oorzaak, maar er is wel sprake van een afwijking. Als op jonge leeftijd wordt gestart met een behandeling, kan er soms nog wat aan gedaan worden. Als er afwijkingen ontstaan in de bloedvaten net onder de huid, kan het aan de buitenkant zichtbaar worden.
De anatomie van de hersenen

De anatomie van de hersenen

De hersenen worden ook wel gezien als de computer van het menselijk lichaam. Hoewel het maar circa twee procent uitmaakt van het totale lichaamsgewicht van de gemiddelde mens, is het bepalend voor een…
Micropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandeling

Micropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandeling

Bij een micropenis is er sprake van een kleine penis die bij een volwassen man kleiner is dan 3,8 centimeter en bij een baby kleiner dan 1,9 centimeter. Hoewel er niet altijd een duidelijke oorzaak is…
Huidaandoeningen: afwijking bloedvaten

Huidaandoeningen: afwijking bloedvaten

Als er afwijkingen aan bloedvaatjes kort onder de huidoppervlakte zijn, kan dit aan de buitenkant zichtbaar zijn. Zo zijn de afwijkingen zoals een wijnvlek, ooievaarsbeet, spataderen, rosacea (rode wa…
Een vrouw met twee baarmoeders

Een vrouw met twee baarmoeders

Er zijn vrouwen die beschikken over twee baarmoeders. Sommige vrouwen hebben ook een dubbele vagina. Dit is een zeldzame aandoening die zich uiten kan in pijn tijdens het vrijen of problemen met de zw…
De anatomie van de spijsvertering

De anatomie van de spijsvertering

Door het lichaam loopt een lange buis die we het spijsverteringskanaal noemen. We weten dat deze begint bij de mond en eindigt bij de anus. Het voedsel maakt een lange reis door het lichaam. De spijsv…
De werking van onze immuniteit

De werking van onze immuniteit

Voortdurend zijn er ontelbare indringers, zoals bacteriën, virussen of parasieten die het menselijk lichaam proberen binnen te dringen. Als een micro-organisme erin slaagt om het lichaam binnen te dri…
De anatomie van de huid

De anatomie van de huid

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en weegt gemiddeld 15 tot 20 kilo. Het bestaat uit drie verschillende lagen: de opperhuid, lederhuid en onderhuid, met ieder een eigen functie en het bie…
De anatomie van het hart en de bloedsomloop

De anatomie van het hart en de bloedsomloop

Het hart is de motor van het lichaam die 24 uur per dag aan het pompen is. Het zorgt ervoor dat er via het bloed zuurstof en voedingsstoffen naar alle delen van het lichaam wordt gebracht. Het hart is…
De anatomie van de schildklier

De anatomie van de schildklier

De schildklier is een vlindervormig orgaan dat zich in de hals bevindt, ter hoogte van het strottenhoofd. Het is een klein orgaan van slechts enkele centimeters groot en ongeveer 25 gram, dat schildkl…
Gepubliceerd door Ymbakker op 25-10-2013, laatst gewijzigd op 23-07-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl