Op zoek naar een baan
Veel mensen brengen per week meer uren door met hun collega's dan met hun partner. Het is daarom heel belangrijk dat je het werk met plezier doet. Als dit niet het geval is, kan dat leiden tot allerlei vervelende gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, stress, hoofdpijn of depressiviteit. Het kan zijn dat je vast bent komen te zitten in bepaalde denkpatronen en dat je er zelf niets aan kunt doen. Toch kan je vaak zelf meer doen dan je denkt. Of het nu gaat om saai werk, lichamelijke klachten of een situatie met je collega of leidinggevende, er zijn veel handige tips om je werkplezier te vergroten.
Vermoeidheid
Vaak zijn het vaste momenten van de dag dat je erg moe wordt, bijvoorbeeld tijdens een saaie vergadering of na het middageten. Het lukt soms haast niet meer om de ogen open te houden en we grijpen naar een kop koffie om de strijd tegen de slaperigheid te winnen. Heeft het te maken met een verkeerd biologisch ritme of geen juiste werktijden? Als je last hebt van slaapgebrek is de oorzaak duidelijk. Een mens is biologisch ingesteld op twee keer per etmaal te slapen. Bijna niemand heeft tegenwoordig tijd om dit nog te doen. Toch kun je met een kleine pauze vaak al een stuk fitter worden. Deze mini-pauzes kosten relatief weinig tijd en je bent een stuk productiever.
Bekijk je werksituatie
Vraag jezelf af of je echt een andere baan wilt. Tegenwoordig kan het een risico vormen als je een vaste baan opgeeft voor een tijdelijk contract van een andere baan. Vaak loop je dan ook weer tegen situaties aan die misschien niet zo prettig zijn. Misschien helpt het om met je leidinggevende een gesprek aan te gaan over hetgeen wat je dwars zit. Is je werkdruk te hoog, of misschien juist wel te laag? Geef het aan en misschien kan er op simpele wijze wat aan gedaan worden. Er zijn ook bijzondere situaties, zoals het verliefd worden op een collega. Dan moet je misschien wel kijken naar de mogelijkheid tot ander werk. Dit geldt ook voor als je baan je lichamelijke of geestelijke stress geeft.
Solliciteren
Heb je dan toch besloten te gaan solliciteren, moet je je goed voorbereiden. Mocht je geen baan hebben, dan moet je soms blij zijn met de baan die je kunt krijgen. Het kan ook zijn, dat je vanuit je huidige functie wat anders zoekt. Het is niet altijd verstandig om je leidinggevende of collega's in te lichten dat je aan het solliciteren bent. Dan moet je discreet zijn en zorgen dat je dit voorzichtig aanpakt. Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek, moet je je goed voorbereiden, zowel op de inhoud van het gesprek als je kleding. Je kunt maar één keer een eerste indruk maken.
Je zit op je werk, het is in de middag na de lunch en je hebt een ontzettende dip. Het liefst zou je een siësta houden, maar dat is in ons land niet gebruikelijk. Je vecht tegen de slaap en uiteindeli…
Een nacht moeten doorwerken om een deadline te halen op het werk. Door een pilletje genaamd Modafinil in te nemen kun je nog weer uren alert zijn en doorwerken zonder moeite. Is het innemen van de zog…
Het is bekend dat je bijzonder verlof mag opnemen bij een bevalling of bij overlijden van bijvoorbeeld je partner. Er zijn nog meer situaties denkbaar waarvoor je bijzonder verlof kunt krijgen, zoals…
Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en je wilt die baan heel graag hebben. Als je dan eenmaal op gesprek bent, kan het zijn dat je de zenuwen niet de baas bent. Hierdoor kun je vergeten o…
Tegenwoordig moet je blij zijn als je een baan hebt. Misschien is het toch niet helemaal de baan die bij je past, wil je misschien meer uitdaging of meer salaris en wil je ondanks de crisis op zoek na…
Bedrijven hebben te maken met ziekteverzuim. Het gaat om het herhaaldelijk ziek melden van werknemers waarbij er sprake is van kortdurend verzuim. Kort verzuim heeft vaak te maken met een hoge werkdru…
In onze huidige 24-uursmaatschappij komt het steeds vaker voor dat mensen in ploegendiensten werken of dat er nachtdiensten gedraaid moeten worden. Dit kan grote invloed hebben op je privéleven, zoals…
Chronische verveling is slecht voor de gezondheid. Er zijn mensen die saai werk hebben en daardoor gezondheidsklachten krijgen zoals een burn-out. Door verveling is de kans groter om te grijpen naar t…
Door stress worden allerlei processen in het lichaam in werking gezet. Het kan geen kwaad om stress te hebben, zolang dit maar niet te lang duurt. Op het moment dat er sprake is van langdurige stress,…
Ook al is er sprake van een baan die weinig lichamelijke inspanning vergt zoals bijvoorbeeld een kantoorbaan waarbij je de hele dag stilzit, toch kan het zo zijn dat je er na een dag helemaal doorheen…
Misschien herken je het wel. Je bent op je werk en je hebt moeite om je te concentreren, je voelt je moe worden en je bent minder productief. Dit is het moment waarop je toe bent aan een korte onderbr…
Het aantal reacties op vacatures stijgt explosief waarbij er op een vacature soms wel honderden reacties binnen komen. Hoe selecteren werkgevers tussen al die sollicitaties de beste kandidaat? Voor ee…
Er zijn veel mensen die meer tijd door brengen met collega's dan met zijn of haar eigen partner. Velen van hen brengen het grootste deel van de dag op het werk door en beleven daaraan geen plezier. Hi…
Mensen zijn allemaal verschillend in omgang. Zo ook je collega's. Sommige collega's zijn aardig en daarmee kun je het goed vinden en er zijn ook collega's die je het bloed onder de nagels vandaan kunn…
Als werkende moeder ben je steeds op zoek naar een balans tussen het ouderschap en werk. Het is lastig om de juiste combinatie te vinden tussen werken en privé. Voor vrouwen is het meestal lastiger ee…
"Het nieuwe werken" wordt steeds populairder. Inmiddels werkt zo'n driekwart van de werknemers wel eens vanuit een andere plek dan op kantoor. Het is wel belangrijk dat je thuiswerkplek arbovriendelij…
Het is een goed teken als je het gezellig hebt met je collega. Verliefd zijn is iets dat normaal gesproken heerlijk is. Maar hoe moet het nu verder als jij en je collega verliefd worden op elkaar? Kun…
Een sollicitatiegesprek is een momentopname waarop jij jezelf moet verkopen. Ook al ben je goed voorbereid, er kan altijd iets mis gaan. Zo kun je tijdens het gesprek merken dat de werkgever weinig in…
Gepubliceerd door Ymbakker op 20-11-2013, laatst gewijzigd op 02-10-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.