Ymbakker » Specials » Beenklachten

Beenklachten door sporten of door aandoening: wat te doen?

Je benen krijgen soms veel te verduren. Door te sporten kunnen er blessures ontstaan zoals kramp, spierpijn, verstuikte enkel of een gescheurde meniscus. Problemen kunnen ook ontstaan als gevolg van suikerziekte, rusteloze benen, kraambeen, gewrichtspijn of een open been. De aandoening kan erg pijnlijk zijn, maar ook een vermoeid gevoel geven in de benen. In veel gevallen is er wat aan te doen.

Knieklachten

De knie bestaat uit verschillende delen en verbindt het bovenbeen met het onderbeen. De botdelen worden door banden, spieren, slijmbeursen en de menisci bij elkaar gehouden. Door overbelasting of door een ongeluk kan er een beschadiging in de knie ontstaan. Het kan gaan om een lichte beschadiging dat vanzelf weer herstelt of om een gescheurde meniscus waar een operatieve ingreep noodzakelijk is. Bij een lichte beschadiging wordt vaak gezien dat mensen last hebben van een knie dat af en toe op slot schiet.

Spierpijn

Door heel hard te sporten kan er spierpijn ontstaan. Dit komt vooral voor bij mensen die de beenspieren niet vaak intensief gebruiken zoals bij beginnende sporters. Er bestaan verschillende soorten spierpijn. Het kan geleidelijk ontstaan, waarbij je meestal de volgende dag het heel goed kunt merken als je opstaat. Er is ook een vorm van spierpijn dat pas na ongeveer twee dagen te voelen is, dit wordt ook wel verlate spierpijn genoemd. Spierpijn gaat meestal vanzelf weer over. Door niet al te intensief in beweging te blijven, kun je een spier sneller laten herstellen.

Vermoeide benen

Dit komt vooral voor bij mensen op leeftijd, maar het kan ook voorkomen bij zwangere vrouwen of mensen die veel moeten staan. De oorzaak kan komen door spataderen of rusteloze benen. Omdat het bloed niet goed omhoog wordt gepompt, blijft er vocht in de benen achter, waardoor enkels kunnen opzwellen. Het is belangrijk om in beweging te blijven, ook al voelt dat niet prettig. Risicofactoren zijn roken, suikerziekte, hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte.
Nachtelijke kuitkramp: oorzaak en behandeling

Nachtelijke kuitkramp: oorzaak en behandeling

Het is erg vervelend om ’s nachts wakker te worden door kramp in je kuit. De kuitkramp bestaat uit pijnlijke, plaatselijke en meestal onwillekeurige spiersamentrekkingen dat soms wel minutenlang achte…
Open been: wat is het en wat kun je eraan doen?

Open been: wat is het en wat kun je eraan doen?

Een open been is een wond aan het onderbeen en niet of nauwelijks geneest. Het ontstaat doordat er een slechte doorbloeding is. Op deze manier kan een klein wondje of zweertje uitgroeien tot een open…
Kraambeen: trombose na de bevalling

Kraambeen: trombose na de bevalling

Een kraambeen is een afsluiting van een bloedvat in het onderbeen als gevolg van trombose, wat voor kan komen bij een vrouw in de periode na de bevalling. Vooral vrouwen die een keizersnede hebben geh…
Sporten met spierpijn: goed of slecht?

Sporten met spierpijn: goed of slecht?

Als je spieren zwaarder belast dan ze aankunnen, krijg je last van spierpijn. Vooral bij beginnende sporters komt dit wel eens voor en ontstaat het in de spieren die doorgaans niet veel of intensief w…
Verstuikte enkel: wat te doen?

Verstuikte enkel: wat te doen?

Bijna iedereen gaat wel eens een keer door zijn enkel. Het doet pijn en erop lopen is lastig of soms tijdelijk onmogelijk. De gewrichtsbanden zijn verrekt en soms zelfs wat ingescheurd. De enkel wordt…
Gescheurde meniscus: oorzaken, symptomen en behandeling

Gescheurde meniscus: oorzaken, symptomen en behandeling

De meniscus bevindt zich in de knie en het bestaat uit een elastisch stuk kraakbeen. Het zorgt ervoor dat het boven- en onderbeen soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Als er een scheurtje in…
Wat kun je doen tegen vermoeide, dikke en pijnlijke benen?

Wat kun je doen tegen vermoeide, dikke en pijnlijke benen?

Vooral oudere mensen hebben regelmatig last van dikke, pijnlijke en vermoeide benen. De meeste klachten hangen samen met een slechte doorbloeding van de benen, waardoor er klachten zoals krampen, spat…
Wat te doen bij gewrichtspijn?

Wat te doen bij gewrichtspijn?

Meestal gaat pijn in de gewrichten gepaard met stijve gewrichten. Gewrichtspijn kan plotseling ontstaan door een blessure, maar vaak is er sprake van een chronische gewrichtspijn waarvan veel oudere m…
Criteria voor rusteloze benen (Restless Legs Syndrome)

Criteria voor rusteloze benen (Restless Legs Syndrome)

Als je last hebt van rusteloze benen, is het aan de buitenkant niet zichtbaar. Het is lastig om uit te leggen, omdat je verder niet ziek bent. Het doet meestal geen pijn, maar het kan je nachtrust beh…
Huidaandoeningen: afwijking bloedvaten

Huidaandoeningen: afwijking bloedvaten

Als er afwijkingen aan bloedvaatjes kort onder de huidoppervlakte zijn, kan dit aan de buitenkant zichtbaar zijn. Zo zijn de afwijkingen zoals een wijnvlek, ooievaarsbeet, spataderen, rosacea (rode wa…
Risicofactoren suikerziekte type II

Risicofactoren suikerziekte type II

Er bestaan verschillende vormen van suikerziekte, ook wel diabetes genoemd. De meest voorkomende vorm is diabetes type II. Hierbij wordt er niet voldoende insuline aangemaakt, of de lichaamscellen wor…
Knieklachten: knie springt op slot

Knieklachten: knie springt op slot

De knie vormt het gewricht tussen het bovenbeen en onderbeen dat uit verschillende delen bestaat. De botdelen worden door gewrichtsbanden, spieren, slijmbeurzen en de menisci bij elkaar gehouden. Door…
Gepubliceerd door Ymbakker op 27-03-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.