Ymbakker » Specials » Dwang

Leven met dwang

Als je lijdt aan een dwangstoornis, heb je last van obsessieve gedachten die zich aan je opdringen. Daarnaast kunnen er ook dwangmatige rituelen ontstaan, bijvoorbeeld steeds alles willen tellen of steeds maar te gaan bidden. Hoe harder je probeert de dwang te negeren, hoe meer het zich aan je op lijkt te dringen. Er is sprake van een onderliggende oorzaak, een bepaalde angst. Iemand gebruikt de dwang om de angst te vermijden.

Wat een dwangstoornis is

Mensen die geen deurklink durven aan te raken omdat ze bang zijn besmet te raken, en maar niet kunnen stoppen met handen wassen en dit wel tientallen keer dag doen hebben smetvrees. Het wordt ook wel een dwangneurose genoemd. Iemand die lijdt aan een dwangstoornis heeft last van dwangmatige gedachten waarbij vaak ook sprake is van rituelen uitvoeren, dwangmatig handelen. Deze stoornis wordt ook wel een obsessief-compulsieve stoornis genoemd.

Obsessies

Een obsessie is een opdringerige gedacht die je maar niet kwijt kunt raken. Hoe hard je ook probeert er niet aan te denken, het lukt niet. Een obsessie wordt als erg vervelend ervaren en de hardnekkige gedachten dringen zich maar aan je op. Iemand met een dwangstoornis denkt bijvoorbeeld dat hij besmet kan raken, rampzalige fouten maakt, een ander geweld aan zal doen, seksuele gedachten of religieuze gedachten. Vaak schaamt iemand zich voor deze gedachten en daarom is het moeilijk om hulp te zoeken.

Dwanghandelingen

Een dwanggedachte wordt vaak gevolgd door het uitvoeren van een handeling. Meestal gaat dit via zeer strikte regels waar niet van afgeweken mag worden. Iemand kan zo bang zijn om besmet te raken dat hij op een gegeven moment geen bezoek meer kan ontvangen en alleen nog maar bezig is met het huis schoonmaken. Het is niet meer mogelijk een normaal leven te leiden.

Behandeling

Een dwangstoornis is over het algemeen goed te behandelen. Het is wel beter om het zo snel mogelijk te behandelen. Afhankelijk van de ernst van de aandoening wordt er een therapie gekozen. Meestal bestaat behandeling uit cognitieve gedragstherapie. De bedoeling is om van je angst af te komen, waardoor dwanggedachten zullen afnemen. Je leert je gedachten te vervangen door reële gedachten.
Dwangstoornis en de invloed op de seksualiteit

Dwangstoornis en de invloed op de seksualiteit

Een dwangstoornis wordt ook wel dwangneurose genoemd. Iemand heeft last van steeds terugkerende opdringerige obsessieve gedachten, waarbij vaak ook dwangmatige handelingen op rituele wijze worden uitg…
Dwangstoornis bij kinderen: dwangmatig denken en handelen

Dwangstoornis bij kinderen: dwangmatig denken en handelen

Bij een dwangstoornis heeft iemand last van terugkerende opdringerige gedachten waarbij soms ook dwangmatige rituelen moeten worden uitgevoerd. Dit doet het kind om een bepaalde angst te vermijden. He…
Dwangstoornis: leren ontspannen

Dwangstoornis: leren ontspannen

Iemand die last heeft van een dwangstoornis, heeft veel last van stress. Door dwanggedachten en vaak ook het moeten uitvoeren van bepaalde dwangmatige rituelen, is het vaak niet meer mogelijk om een g…
Dwangstoornis: cognitieve gedragstherapie

Dwangstoornis: cognitieve gedragstherapie

Iemand die lijdt aan een dwangstoornis, ook wel dwangneurose genoemd, heeft last van dwanggedachten waarbij vaak ook dwanghandelingen worden uitgevoerd. Iemand is zich ervan bewust dat de dwang overdr…
Dwangstoornis: behandeling van obsessieve gedachten

Dwangstoornis: behandeling van obsessieve gedachten

Mensen die lijden aan een dwangstoornis hebben last van dwangmatige gedachten waarbij er vaak ook sprake is van dwangmatige handelingen uitvoeren. De gedachten kunnen zich zo aan iemand opdringen, dat…
Dwangstoornis: het vaststellen van de diagnose

Dwangstoornis: het vaststellen van de diagnose

Iemand die lijdt aan een dwangstoornis heeft dwanggedachten waarbij vaak ook sprake is van dwangmatig handelen. Dit doet iemand om een bepaalde angst te vermijden. In de psychologie is een dwangstoorn…
Dwangstoornis: hulp vragen als eerste stap

Dwangstoornis: hulp vragen als eerste stap

Iemand die lijdt aan een dwangstoornis, heeft last van dwangmatig denken en soms van dwangmatig handelen. Dit is een psychische aandoening waarbij iemand een bepaalde angst zoveel mogelijk probeert te…
Dwangstoornis en de relatie tot vermijdingsgedrag

Dwangstoornis en de relatie tot vermijdingsgedrag

Dwangmatig denken en handelen wordt ook wel een obsessief-compulsieve stoornis genoemd. Dit is een soort obsessie, waarbij iemand weet dat het niet normaal is, maar toch kan hij er niet mee stoppen. I…
Dwangstoornis: een psychische aandoening

Dwangstoornis: een psychische aandoening

Iemand die lijdt aan een dwangstoornis heeft last van obsessies en dwangmatig handelen. Deze psychische aandoening is een angststoornis waarbij mensen zoveel mogelijk hun angst proberen te ontwijken.…
Dwanggedachten: een obsessief-compulsieve stoornis

Dwanggedachten: een obsessief-compulsieve stoornis

Iemand die lijdt aan een obsessief-compulsieve stoornis, heeft last van dwangmatige gedachten, waarbij sommigen ook last hebben van dwangmatige handelingen. Hoewel iemand zich ervan bewust is, lukt he…
Slapeloosheid door obsessie: angst om wakker te liggen

Slapeloosheid door obsessie: angst om wakker te liggen

Een obsessie is een manier van dwangmatig denken. Je hebt een bepaald idee die je niet meer los kunt laten. Dwangmatig denken kan ook op je slaappatroon slaan. Slaapproblemen kunnen ontstaan als je ni…
Gepubliceerd door Ymbakker op 19-07-2014, laatst gewijzigd op 14-08-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.