Epilepsie: een hersenaandoening
Epilepsie is een hersenaandoening, waarbij er door een storing in de elektrische geleiding een soort van kortsluiting ontstaat. Als gevolg hiervan ontstaat er een aanval. Vaak ontstaat er het bekende beeld wat veel mensen hebben van een schokkend lichaam en dat iemand tijdelijk buiten bewustzijn is. Er bestaan ook vormen van epilepsie waarbij iemand het bewustzijn niet verliest of even verminderd bewust is van zijn omgeving. Er bestaan verschillende vormen van epilepsie.
Wie krijgt het?
Iedereen kan epilepsie krijgen, zowel jong als oud. Het is niet altijd duidelijk waarom iemand het krijgt. Het kan zijn dat het komt als gevolg van een hersenbeschadiging als gevolg van een ongeluk of ziekte, maar het kan ook zijn dat het aangeboren is. Er is sprake van een beschadiging in de hersenen. Dit kan zichtbaar gemaakt worden op een scan. Iemand met een erfelijke aanleg hoeft geen epilepsie te krijgen, maar loopt meer risico om het te krijgen.
Beschadiging
Er is een beschadiging in de hersenen, waardoor de elektrische geleiding wordt verstoord. Een beschadiging kan ontstaan als gevolg van een hersentumor, zware hersenschudding, hersenvliesontsteking, beroerte of hersenontsteking. Medicijnen kunnen de aanvallen onderdrukken. Bij sommigen verdwijnen de aanvallen helemaal, maar er zijn ook mensen die altijd aanvallen blijven houden. Bij ongeveer 70 procent van de mensen met epilepsie die medicijnen gebruiken, worden de aanvallen onderdrukt.
Soorten epilepsie
Bij sommige soorten epilepsie verliest iemand volledige het bewustzijn en zal het lichaam hevig gaan schokken. Er zijn ook mensen die even verminderd bewust of gewoon bij bewustzijn blijven tijdens een epileptische aanval. Het kan zijn dat de omgeving het nauwelijks door heeft. het lijkt dan net of iemand aan het dagdromen is. Epilepsie kan ontstaan in een deel van de hersenen (partiële aanval), maar ook in de volledige hersenen (gegeneraliseerde aanval). Bij sommige mensen is er een voorbode van een aanval, zij kunnen ineens verward zijn of voelen zich niet lekker voordat de aanval begint. Het ligt ook aan de plaats van de beschadiging hoe een aanval gaat verlopen.
Uitlokkende factoren
Mensen met epilepsie weten vaak niet wanneer ze een aanval krijgen, meestal komt het vanuit het niets. Uitlokkende factoren kunnen zijn: slaapgebrek, sterkte lichtprikkels, sterke wisseling van temperatuur, heftige emoties, overmatig alcoholgebruik, drugsgebruik en bepaalde medicijnen.
Epilepsie is een aandoening in de hersenen, waarbij er aanvallen ontstaan door een tijdelijke verstoring van de elektrische geleiding. Het is niet bij iedereen duidelijk waarom er een aanval ontstaat.…
Epilepsie zelf is niet vaak een probleem tijdens het vrijen, wel komen seksuele problemen bij mensen met epilepsie iets vaker voor dan bij mensen die er niet aan lijden. De oorzaken liggen erg uiteen,…
Als je aan epilepsie lijdt, kan dat gevolgen hebben als je op bent naar een baan. Wanneer je al een baan hebt en epilepsie krijgt, kan het zijn dat je jouw beroep niet meer kunt uitoefenen, of niet me…
Epilepsie is een hersenaandoening waarbij er aanvallen ontstaan als gevolg van een tijdelijke verstoring van het elektrische evenwicht in de hersenen. Het ligt aan de plaats van de beschadiging binnen…
Het valt niet mee om te moeten leven met een ziekte, vooral voor een kind. Epilepsie is een aandoening waarbij er een kortsluiting kan ontstaan in de hersenen, waardoor er een aanval ontstaat. Dit kan…
Epilepsie is een aandoening waarbij er kortsluiting in de hersenen ontstaat. Dit uit zich vaak dat iemand op de grond valt en begint te schokken. Dat hoeft niet altijd zo te zijn, soms is iemand allee…
Het valt niet altijd mee om te moeten leven met een ziekte. Epilepsie is een aandoening waarbij er een kortsluiting ontstaat in de hersenen. Hierdoor ontstaat er een aanval waarbij iemand in sommige g…
Epilepsie is een ziekte waarbij er aanvalsgewijs een kortsluiting kan ontstaan in de hersenen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Iemand kan op de grond vallen en hevig beginnen te schokken…
Wanneer je ziet dat iemand een epileptische aanval krijgt, kan dat behoorlijk schrikken zijn. Bij een heftige aanval kan iemand op de grond vallen en daarbij stevig stuiptrekken. Je kunt op het moment…
Mensen die lijden aan epilepsie hebben een storing in de elektrische geleiding in de hersenen. Er kunnen hierdoor aanvallen ontstaan, waarbij iemand soms begint te schokken. Er bestaan verschillende v…
Epilepsie is een aandoening in de hersenen, waarbij er kortsluiting ontstaat in de elektrische geleiding in het hersenweefsel. Er bestaan verschillende vormen van epilepsie. Meestal wordt er bij een a…
Wanneer je lijdt aan epilepsie heb je last van een kortsluiting in de elektrische geleiding van de hersenen. Er zijn verschillen vormen van epilepsie, waarbij er verschillende soorten aanvallen kunnen…
Als je aan epilepsie lijdt, heb je last van aanvallen waarbij er een storing is in de elektrische geleiding van de hersenen. Een aanval kenmerkt zich vaak doordat iemand hevig begint te schokken en ev…
Bij iemand met epilepsie ontstaat er een kortsluiting in de elektrische geleiding binnen de hersenen. Hierdoor ontstaat er een aanval, waarbij iemand tijdelijk het bewustzijn verliest of verminderd be…
Epilepsie is een aandoening waarbij er een storing ontstaat in de elektrische geleiding in de hersenen. Deze verstoring van de prikkelgeleiding zorgt voor een aanval, waarbij het verloop per persoon v…
Iemand die lijdt aan epilepsie heeft een storing in het prikkelinggeleidingssysteem in de hersenen. Er ontstaat een soort elektrische kortsluiting, waardoor er een aanval ontstaat. Epilepsie is in vee…
Gepubliceerd door Ymbakker op 15-08-2014, laatst gewijzigd op 08-12-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.