Ymbakker » Specials » Gezondheid hond

De gezondheid van de hond

Als eigenaar wil je het beste voor je hond. Je wilt hem het beste geven om zijn gezondheid optimaal te houden. Als je een hond in huis neemt, ben je van tevoren goed hierover geïnformeerd en weet je wat je te wachten staat. Toch kan er iets gebeuren met je hond: hij kan ziek worden, hij krijgt parasieten, krijgt overgewicht of krijgt last van zijn anaalklieren. Je wilt hem de beste voeding geven en zorgen dat zijn gebit in een topconditie verkeert. Je kunt nog een hoop te weten komen om nog beter voor je trouwe viervoeter te zorgen.

De aanschaf van een hond

Stel je hebt besloten dat je het gezin wilt uitbreiden met de komst van een hond, dan is het sterk aan te bevelen je eerst goed te verdiepen wat het inhoudt. Zoek een ras uit dat bij je past, wil je een reu of een teef, een puppy of een hond uit het asiel, een grote of kleine hond of een hond met lange vacht of juist een kortharig ras? Mocht je een keuze hebben gemaakt, laat je dan over het ras informeren door een fokker of rasvereniging. Zorg dat je goed op de hoogte bent en helemaal klaar bent voor het nieuwe gezinslid.

Gezondheid hond

Als je een hond hebt opgevoed en veel tijd met hem doorbrengt, ken jij hem als geen ander. Je weet precies wanneer er wat mis is en je merkt het zodra er iets verandert in zijn gedrag. Als je hond normaal gesproken altijd dolenthousiast reageert en levendig is, ineens teruggetrokken in zijn mand ligt en geen zin meer heeft in spelen is het duidelijk dat er wat aan de hand is. Misschien moet je hond wel braken of is hij aan de diarree. Het is niet altijd even duidelijk dat er wat mis is. Let altijd goed op de gezondheid van je hond.

Naar de dierenarts

Een hond is normaal gesproken een gezond dier. Als je verandering merkt in zijn eetgedrag, ontlasting, hij verlies in korte tijd veel gewicht of hij heeft pijn, kun je een dierenarts raadplegen. Er kan van alles misgaan met de goede gezondheid van je hond. Zo kan hij last krijgen van parasieten, virussen, bacteriën of schimmels. Sommige honden krijgen last van hun anaalklieren die om de anus bevinden, of er ontstaan problemen met het gebit. Bij twijfel is het altijd raadzaam om naar de dierenarts te gaan.

Afscheid

De gemiddelde leeftijd van een hond is 14 jaar. Als je een puppy aanschaft, weet je dat het moment van afscheid een keer kan komen. Het is te hopen dat je afscheid moet nemen omdat je hond hoogbejaard is geworden en een natuurlijke dood heeft gehad, maar soms moet je eerder afscheid nemen in geval een ziekte en als je de hond niet onnodig wilt laten lijden. Hoe moeilijk dit moment ook mag wezen, het is het geluk van een heerlijk leven samen met je trouwe viervoeter wel waard.

Aandoeningen hond: hartziekte

Aandoeningen hond: hartziekte

Een hond kan geboren worden met een hartaandoening, maar kan het ook later krijgen. Bij bepaalde rassen zit het in de genen, waardoor hartziekten vaker voorkomen bij die rassen. De meest voorkomende h…
Aandoeningen hond: verbranding

Aandoeningen hond: verbranding

Net zoals mensen kunnen honden ook verbranden als ze teveel worden blootgesteld aan de zon. Op de plaatsen waar er weinig vacht zit kan de huid verbranden, met name als de hond een lichte huid heeft.…
Huidaandoeningen hond

Huidaandoeningen hond

De huid van een hond heeft veel te verduren en kan vatbaar zijn voor allerlei aandoeningen. Er kunnen bijvoorbeeld bacteriën, ringworm, schurft of parasieten de huid binnendringen. Dierenartsen krijge…
Help, mijn hond heeft gif gegeten

Help, mijn hond heeft gif gegeten

Als het om eten gaat zijn honden niet altijd even kieskeurig. Hij kan net zo gemakkelijk iets van de straat opeten, een hap van een plant nemen als een hap van zijn eigen eten. Als je per ongeluk gift…
Aandoeningen hond: huidontsteking

Aandoeningen hond: huidontsteking

Als een hond jeuk heeft, zal hij gaan krabben. Soms weet hij van geen ophouden en blijft hij doorkrabben totdat de huid gaat irriteren en uiteindelijk kan ontsteken. Een huidontsteking is meestal het…
Aandoeningen hond: zonnesteek

Aandoeningen hond: zonnesteek

Als het warm weer is, wordt er gewaarschuwd dat je een hond niet in de auto mag laten zitten, ook al heb je het raampje open staan. Een hond heeft een minder goed vermogen dan een mens om af te koelen…
Aandoeningen hond: droge ogen

Aandoeningen hond: droge ogen

Droge ogen is een van de meest voorkomende oogproblemen bij de hond. Het wordt veroorzaakt doordat de traanklieren door het eigen immuunsysteem van de hond worden afgebroken en de hond kan steeds mind…
Gepubliceerd door Ymbakker op 04-10-2013, laatst gewijzigd op 02-05-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.