Ymbakker » Specials » Hoge bloeddruk

Medicijnen tegen hoge bloeddruk

Medicijnen tegen hoge bloeddruk Een hoge bloeddruk is geen ziekte en je voelt er over het algemeen niets van, maar toch moet je er niet lange tijd mee blijven doorlopen. Door een hoge bloeddruk is de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en een hersenbloeding vergroot. Een hoge bloeddruk kan komen door een ongezonde leefstijl, maar ook als gevolg van een ziekte. In sommige gevallen zal de huisarts medicijnen voorschrijven om de bloeddruk omlaag te brengen.

Wat het is

Bloeddruk is de druk die het bloed op de binnenkant van de bloedvaten uitoefent. Er is een bovendruk en een onderdruk. Als het hart het bloed het lichaam inpompt, ontstaat er een bovendruk, ook wel systolische druk genoemd. Deze is normaal gesproken 120 mm Hg. Tijdens de fase dat het hart ontspant ontstaat er een onderdruk, ook wel diastolische druk genoemd. Deze is normaal gesproken 80 mm Hg. Als de gemiddelde bovendruk hoger is dan 140 mm Hg, is er sprake van een te hoge bloeddruk (hypertensie).

Oorzaken

Naarmate je ouder wordt, zal de bloeddruk iets hoger worden. Er is niet altijd een duidelijke oorzaak te vinden, het kan in bepaalde families vaker voorkomen. Bij veel mensen speelt leefstijl een grote rol. Dit heeft te maken met overgewicht, te veel alcoholgebruik en te veel zout eten. Het kan ook het gevolg zijn van stress of de anticonceptiepil. Het kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen, zoals ibuprofen.

Symptomen

Over het algemeen voel je niets van een hoge bloeddruk en kom je er bij toeval achter als de huisarts het opmeet. In sommige gevallen is de bloeddruk zo hoog dat er wel klachten zijn, zoals duizeligheid of licht in het hoofd voelen, hoofdpijn, misselijkheid en een wazig zicht. Soms kan er pijn op de borst ontstaan met kortademigheid.

Medicijnen

In sommige gevallen besluit de huisarts om medicijnen voor te schrijven om de bloeddruk omlaag te brengen. Vaak moet dit voor langere tijd worden gebruikt. Voorbeelden van medicijnen zijn amlodipine, enalapril, hydrochloorthiazide en metoprolol. Sommige medicijnen worden ook bij hartkramp, hartinfarct en vochtaandoeningen. Daarnaast wordt er geadviseerd om een gezonde leefstijl te hanteren, bijvoorbeeld gewicht te verliezen in geval van zwaarlijvigheid.
Voedingsadvies bij hoge bloeddruk (hypertensie)

Voedingsadvies bij hoge bloeddruk (hypertensie)

Veel mensen hebben last een een te hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd. Helaas voel je er niets van en het kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.…
De anatomie van het hart en de bloedsomloop

De anatomie van het hart en de bloedsomloop

Het hart is de motor van het lichaam die 24 uur per dag aan het pompen is. Het zorgt ervoor dat er via het bloed zuurstof en voedingsstoffen naar alle delen van het lichaam wordt gebracht. Het hart is…
Metoprolol: medicijn bloeddruk en hartklachten

Metoprolol: medicijn bloeddruk en hartklachten

Er zijn veel mensen die last hebben van een hoge bloeddruk of hartritmestoornissen. Een hoge bloeddruk voel je niet, maar het geeft wel meer risico op een hart- en vaatziekte. Vaak wordt er dan het me…
Hydrochloorthiazide tegen hoge bloeddruk

Hydrochloorthiazide tegen hoge bloeddruk

Er zijn veel mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk. Het is geen ziekte, maar het vergroot wel de kans om hart- en vaatziekten te krijgen. Omdat je er niets van voelt, kan het zijn dat je al…
Amlodipine: medicijn tegen hartkramp en hoge bloeddruk

Amlodipine: medicijn tegen hartkramp en hoge bloeddruk

Over het algemeen voel je niet als je bloeddruk te hoog is. Het is geen ziekte, maar vergroot wel de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Hartkramp, ook wel bekend onder de naam angina pector…
Enalapril: een medicijn tegen hoge bloeddruk

Enalapril: een medicijn tegen hoge bloeddruk

Wanneer de druk in de vaatwanden te hoog is, spreken we van een te hoge bloeddruk. Dit is niet te voelen, waardoor je het kunt hebben zonder dat je het in de gaten hebt. Een te hoge bloeddruk kan onts…
Gepubliceerd door Ymbakker op 13-03-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties