Ymbakker » Specials » Hoofdpijn

Omgaan met hoofdpijn

Veel mensen hebben regelmatig last van hoofdpijn. Het kan gaan om zeurende hoofdpijn wat slechts een beetje hinderlijk is, maar het kan ook zo hevig zijn dat je niet normaal meer kunt functioneren zoals bij migraine het geval is. Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals vermoeidheid, stress, verkoudheid, griep, verhoogde schedeldruk, kater of teveel pijnstillers gebruiken. Het beste is om met hoofdpijn te rusten in een donkere omgeving, maar dat is niet voor iedereen mogelijk.

Oorzaken hoofdpijn

Het is niet altijd duidelijk waarom iemand hoofdpijn krijgt. Soms komt het plotseling opzetten en kan het je functioneren behoorlijk belemmeren. Er zijn ook mensen die alleen in de ochtend last hebben van hoofdpijn. Hoe lang de hoofdpijn aanhoudt, kan ook verschillend zijn. Hoofdpijn ontstaat vanwege een veranderde bloedtoestroom naar het hoofd. Vaak is er sprake van een onderliggende oorzaak, zoals: slecht slapen, griep of verkoudheid, voorhoofdsholteontsteking, stress of een kater. Van het gebruik van teveel pijnstillers kan er juist hoofd pijn ontstaan. Meestal is het onschuldig, maar in enkele gevallen is er sprake van iets ernstigs zoals een tumor, dat kan leiden tot een verhoogde schedeldruk.

Pijnstillers

Als eerste keuze wordt paracetamol geadviseerd omdat de minste bijwerkingen geeft. Voor het juiste effect moet je een juiste dosering nemen. Bij erge hoofdpijn is het vaak beter om meteen twee paracetamols in te nemen van 500 mg. Overschrijd niet het maximum van acht per dag, omdat het anders schadelijk kan zijn voor de lever. Werkt paracetamol niet voldoende, neem dan ibuprofen of naproxen. Naast een pijnstillend effect, hebben deze middelen ook een koortsverlagend effect. Het nadeel van deze medicijnen is dat het maagklachten kan geven.

Wat kun je zelf doen

Probeer het rustiger aan te doen wanneer je hoofdpijn hebt. Misschien is het mogelijk om even te gaan liggen in een donkere ruimte om wat te slapen. Als je niet weet waar je hoofdpijn vandaan komt kun je een hoofdpijndagboek bijhouden. Mogelijk ontdek je een oorzaak wat hoofdpijnklachten uitlokt, bijvoorbeeld een onregelmatige leefstijl of bepaalde voedingsmiddelen. Mocht je geen oorzaak vinden en je hebt hinder van de hoofdpijn, raadpleeg dan een huisarts.
Hoofdpijn in de ochtend: diverse oorzaken

Hoofdpijn in de ochtend: diverse oorzaken

Wanneer je zwaar verkouden bent, griep hebt of je hebt de avond ervoor te veel alcohol gedronken, is de reden van hoofdpijn in de ochtend duidelijk. Er zijn ook mensen die wakker worden met hoofdpijn…
De risicofactoren van een hersenaandoening

De risicofactoren van een hersenaandoening

Er zijn een aantal hersenaandoeningen waar je door genetische aanleg weinig aan kunt doen. Leeftijd speelt hierin een groter; naarmate je ouder wordt, wordt leeftijd een grotere risicofactor. Toch kun…
Hoofdpijn: wat kun je hier zelf aan doen?

Hoofdpijn: wat kun je hier zelf aan doen?

Hoofdpijn kan in verschillende vormen voorkomen. Soms is het niet zo hevig en slechts van korte duur, maar het kan ook zo hevig worden dat je niet meer normaal kunt functioneren. Hoofdpijn kan verschi…
Verhoogde schedeldruk: oorzaken en behandeling

Verhoogde schedeldruk: oorzaken en behandeling

De druk in de schedel wordt ook wel intracraniële druk genoemd en als de druk groot wordt, kan dit leiden tot verschillende klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, oorsuizen en slecht z…
Pseudotumor cerebri: een verhoogde druk in het hoofd

Pseudotumor cerebri: een verhoogde druk in het hoofd

Een pseudotumor cerebri is een aandoening waarbij er een verhoogde druk in het hoofd aanwezig is. Het is geen tumor, maar het geeft wel dezelfde verschijnselen als een hersentumor. Het uit zich door h…
Gepubliceerd door Ymbakker op 17-07-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.