Jaloezie: hoe kom je er vanaf?
Ieder mens is wel eens jaloers. Het is een emotie die voort kan komen uit angst en onzekerheid. Je kunt jaloers zijn op een collega die een promotie krijgt waar jij zo hard voor hebt gewerkt of op je partner omdat je bang bent dat deze vreemdgaat. Sommige mensen zijn zo jaloers, dat ze dit hun leven laten beheersen.
Emotie
Jaloezie is een emotie die meestal voorkomt uit een negatief zelfbeeld, onzekerheid en angst. Op zich kan een beetje jaloezie gezond zijn en een teken zijn dat je van elkaar houdt. Het kan je op positieve wijze prikkelen, zodat je van fouten kunt leren of beter kunt presteren. Wanneer iemand zijn leven laat bepalen door jaloezie, is het ineens niet zo leuk meer.
Extreem jaloers
Sommige mensen zijn zo bang dat hun partner hun zal verlaten, dat ze ziekelijk jaloers worden. Er hoeft niet altijd een reden voor te zijn, het kan voortkomen uit eigen onzekerheid. Een jaloerse partner kan zijn geliefde steeds meer gaan controleren en zal zoeken naar bewijs dat hij wordt bedrogen. Ook al vindt het dit niet, hij zal blijven zoeken. De partner moet zich verantwoorden waar en wanneer en hoe lang hij ergens is geweest en met wie.
Relatieproblemen
De jaloerse partner kan erg bezitterig worden en laat je het liefst niet meer zonder hem weg gaan. Hij zal voortdurend vragen om bevestiging dat de liefde goed zit en dit kan benauwend zijn. Dit kan leiden tot relatieproblemen, omdat je niet meer je normale bezigheden kunt doen zonder dat je gecontroleerd wordt. Er kunnen ruzies ontstaan, of de jaloerse partner wordt bij het minste of geringste boos.
Werken aan een oplossing
Wanneer je leven wordt beheerst door jaloezie, wordt het tijd om er wat aan te doen. Vaak komt deze emotie voort uit een negatief zelfbeeld. Werk aan je zelfvertrouwen en besef dat je uniek bent. Kijk ook naar je positieve eigenschappen en concentreer je op positieve dingen. Stel niet te hoge verwachtingen en wees realistisch. Wanneer je er zelf niet uitkomt, wacht dan niet te lang en zoek hulp.