Ymbakker » Specials » Jaloezie

Jaloezie: hoe kom je er vanaf?

Jaloezie: hoe kom je er vanaf? Ieder mens is wel eens jaloers. Het is een emotie die voort kan komen uit angst en onzekerheid. Je kunt jaloers zijn op een collega die een promotie krijgt waar jij zo hard voor hebt gewerkt of op je partner omdat je bang bent dat deze vreemdgaat. Sommige mensen zijn zo jaloers, dat ze dit hun leven laten beheersen.

Emotie

Jaloezie is een emotie die meestal voorkomt uit een negatief zelfbeeld, onzekerheid en angst. Op zich kan een beetje jaloezie gezond zijn en een teken zijn dat je van elkaar houdt. Het kan je op positieve wijze prikkelen, zodat je van fouten kunt leren of beter kunt presteren. Wanneer iemand zijn leven laat bepalen door jaloezie, is het ineens niet zo leuk meer.

Extreem jaloers

Sommige mensen zijn zo bang dat hun partner hun zal verlaten, dat ze ziekelijk jaloers worden. Er hoeft niet altijd een reden voor te zijn, het kan voortkomen uit eigen onzekerheid. Een jaloerse partner kan zijn geliefde steeds meer gaan controleren en zal zoeken naar bewijs dat hij wordt bedrogen. Ook al vindt het dit niet, hij zal blijven zoeken. De partner moet zich verantwoorden waar en wanneer en hoe lang hij ergens is geweest en met wie.

Relatieproblemen

De jaloerse partner kan erg bezitterig worden en laat je het liefst niet meer zonder hem weg gaan. Hij zal voortdurend vragen om bevestiging dat de liefde goed zit en dit kan benauwend zijn. Dit kan leiden tot relatieproblemen, omdat je niet meer je normale bezigheden kunt doen zonder dat je gecontroleerd wordt. Er kunnen ruzies ontstaan, of de jaloerse partner wordt bij het minste of geringste boos.

Werken aan een oplossing

Wanneer je leven wordt beheerst door jaloezie, wordt het tijd om er wat aan te doen. Vaak komt deze emotie voort uit een negatief zelfbeeld. Werk aan je zelfvertrouwen en besef dat je uniek bent. Kijk ook naar je positieve eigenschappen en concentreer je op positieve dingen. Stel niet te hoge verwachtingen en wees realistisch. Wanneer je er zelf niet uitkomt, wacht dan niet te lang en zoek hulp.
Ziekelijk jaloers: oorzaken en oplossing

Ziekelijk jaloers: oorzaken en oplossing

Ieder mens is wel eens jaloers en dat hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Jaloezie is een emotie die kan optreden door verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat je beter wilt zijn dan een ander, je pa…
Tips om van jaloezie af te komen

Tips om van jaloezie af te komen

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt dat hij jaloers is, en daar hoeft niets mis mee te zijn. Het is een emotie die menselijk is die kan ontstaan uit angst en onzekerheid. Soms is jaloezie terecht,…
Leren accepteren: hoe doe je dat?

Leren accepteren: hoe doe je dat?

Er kan zich een situatie voordoen, waarbij je grote moeite hebt om het te accepteren. Je doet je uiterste best om het te willen accepteren, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Om iets te kunn…
Jaloerse partner kan leiden tot relatieproblemen

Jaloerse partner kan leiden tot relatieproblemen

Jaloezie kan binnen een relatie voorkomen en er is niets mis met wat gezonde jaloezie. Er zijn ook mensen die heel snel jaloers zijn en ook vaak zonder reden. Dit kan in een liefdesrelatie zorgen voor…
Gepubliceerd door Ymbakker op 13-03-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties