Ymbakker » Specials » Knie

Knieklachten en wat je eraan kunt doen

De knie is een belangrijk gewricht tussen het bovenbeen en onderbeen. De botdelen worden door banden, spieren, kraakbeen en slijmbeurzen bij elkaar gehouden. De voorkant van de knie wordt beschermd door de knieschijf. Door een verkeerde beweging tijdens sporten of door slijtage, kunnen er knieklachten ontstaan. De knie kan op slot springen, dik worden en pijnlijk aanvoelen.

Beschadigde meniscus

Tussen de botdelen van het boven- en onderdeel van het kniegewricht, bevinden zich twee halvemaanvormige kraakbeenringen, de zogenaamde menisci . Het bestaat uit een binnen- en buitenmeniscus. Deze kraakbeendelen zorgen voor demping en ze passen zich aan tijdens het bewegen aan de stand van de knie, waardoor je soepel kunt bewegen. Door een verkeerde beweging kan er een stukje kraakbeen losraken, waardoor de knie pijn doet, op slot kan springen of op kan zwellen.

Rust

Wanneer het gaat om een scheurtje in de meniscus, kan het door rust vanzelf weer genezen. Er is dan sprake van een scheurtje waarbij er geen stukjes los zitten. Er kan enige tijd over heen gaan, voordat de klachten weer zijn verdwenen. Wanneer er een stukje kraakbeen los zit dat het kniegewricht blokkeert, moet er operatief worden ingegrepen. Dit gebeurt meestal via een kijkoperatie onder plaatselijke verdoving. Het kan zijn dat de knie overbelast is geraakt en dat hij dikker wordt als gevolg van een vochtophoping. In dat geval zal de knie herstellen door rust te nemen.

Slijtage

Door overmatig sporten en veelvuldige zware belasting van de knieën kan er slijtage ontstaan. Hierbij is het kraakbeen in het kniegewricht versleten en komen de botdelen tegen elkaar. Dit is erg pijnlijk en maakt bewegen moeizaam. Kraakbeen dat is verdwenen komt niet meer terug. Vaak kan er nog wel wat gedaan worden aan pijnbestrijding.

Preventie

Zorg dat je voldoende beweging krijgt om je spieren en gewrichten soepel te houden. Sporten maken je spieren en kniebanden soepeler en sterker en daarnaast is het ook nog eens goed voor je geest. Ook is het voor je knieën beter om niet teveel overgewicht te hebben, zorg daarom dat je op een goed gewicht blijft door gezond te eten en te drinken.
Gewrichtsslijtage van de heup (artrose)

Gewrichtsslijtage van de heup (artrose)

Gewrichtsslijtage, ook wel artrose of heupdysplasie genoemd is een aandoening van het kraakbeen in de gewrichten. Doordat het kraakbeen verdwijnt komt het onderliggende bot (gedeeltelijk) bloot te lig…
Flexibiliteitstraining voor je spieren

Flexibiliteitstraining voor je spieren

Trainingen van spieren voor een grotere flexibiliteit maken je spieren niet alleen soepeler en sterker, het is ook nog eens goed voor je geest. Het zorgt ervoor dat je kans op blessures verkleint, je…
Gescheurde meniscus: oorzaken, symptomen en behandeling

Gescheurde meniscus: oorzaken, symptomen en behandeling

De meniscus bevindt zich in de knie en het bestaat uit een elastisch stuk kraakbeen. Het zorgt ervoor dat het boven- en onderbeen soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Als er een scheurtje in…
Knieklachten: knie springt op slot

Knieklachten: knie springt op slot

De knie vormt het gewricht tussen het bovenbeen en onderbeen dat uit verschillende delen bestaat. De botdelen worden door gewrichtsbanden, spieren, slijmbeurzen en de menisci bij elkaar gehouden. Door…
Knieklachten: diverse oorzaken op een rij

Knieklachten: diverse oorzaken op een rij

Veel mensen krijgen te maken met knieklachten. Het kniegewricht krijgt veel te verduren en je moet hem de hele dag bewegen. Knieklachten kunnen kortdurend aanwezig zijn door bijvoorbeeld overbelasting…
Gepubliceerd door Ymbakker op 17-02-2015, laatst gewijzigd op 17-02-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.