Ymbakker » Specials » Menstruatie

Menstruatieklachten

De meeste vrouwen hebben een menstruatiecyclus van 28 dagen en zijn daarom één keer in de maand ongesteld. Het begint in de puberteit en eindigt na de overgang. Sommige vrouwen kunnen precies aanvoelen wanneer de menstruatie begint, maar er zijn ook vrouwen bij wie het zeer onregelmatig is. De menstruatie verloopt bij veel vrouwen vrijwel zonder klachten, maar er zijn ook vrouwen die er erg veel last van hebben.

De cyclus

Een vrouw menstrueert vanaf haar puberteit tot haar overgang, ook wel de vruchtbare periode genoemd. De cyclus is bij de meeste vrouwen 24 tot 35 dagen lang, met een gemiddelde van 28 dagen. Op de tiende dag na de eerste menstruatiedag komt er een eicel vrij uit de eierstok. Meestal vindt er geen bevruchting plaats en wordt de eicel samen met het baarmoederslijmvlies afgestoten, waardoor je ongesteld wordt.

Tussentijds bloedverlies

Sommige vrouwen hebben tussen de menstruaties door bloedverlies. Er kan sprake zijn van een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld als iemand een spiraaltje heeft. Tussentijdse bloedingen kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals vleesbomen, poliepen of een ontstoken baarmoederslijmvlies. Om afwijkingen tijdig op te sporen wordt het aanbevolen om gehoor te geven als je opgeroepen wordt voor het maken van een uitstrijkje voor het bevolkingsonderzoek waarvoor vrouwen vanaf de dertig jaar elke vijf jaar worden opgeroepen.

Menstruatieklachten

Sommige vrouwen hebben nauwelijks klachten tijdens de menstruatie, maar er zijn ook vrouwen die veel klachten hebben zoals buikpijn, prikkelbaarheid, vermoeidheid en hoofdpijn. In enkele gevallen kan de vrouw zich zo beroerd voelen, dat ze niet meer normaal kan functioneren. Ook zijn er vrouwen die voordat ze ongesteld worden klachten krijgen. Dit wordt ook wel PMS (premenstrueel syndroom) genoemd.

Overgangsklachten

Op een gemiddelde leeftijd tussen de 45 en 55 jaar komt een vrouw in de overgang. De eierstokken hebben geen eicellen meer en de menstruatie zal stoppen. De overgang begint meestal dat de menstruatie onregelmatig wordt. Na de overgang neemt de hoeveelheid vrouwelijke hormonen af, waardoor de vaginawand dunner en droger wordt. Door de afname aan hormonen kan er plotselinge vermoeidheid ontstaan.
Tampon vergeten of kwijt: wat te doen?

Tampon vergeten of kwijt: wat te doen?

Elke vrouw die tampons gebruikt, twijfelt wel eens of ze er wel of niet een tampon heeft ingebracht of vergeet het een keer om hem eruit te halen. Wat vervelender is, is dat je de tampon kwijt raakt o…
Een vrouw met twee baarmoeders

Een vrouw met twee baarmoeders

Er zijn vrouwen die beschikken over twee baarmoeders. Sommige vrouwen hebben ook een dubbele vagina. Dit is een zeldzame aandoening die zich uiten kan in pijn tijdens het vrijen of problemen met de zw…
Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel syndroom (PMS)

Het premenstrueel syndroom zijn klachten die voorkomen bij sommige vrouwen voordat ze ongesteld worden. De symptomen treden meestal op in de tweede helft van de cyclus en het kan het leven van iemand…
Menstruatieklachten: wat kun je hieraan doen?

Menstruatieklachten: wat kun je hieraan doen?

Veel vrouwen hebben klachten wanneer ze ongesteld zijn, zoals buikkramp, hoofdpijn, pijnlijke borsten en pijn in de onderrug. Verder kunnen ze prikkelbaar zijn, vermoeid en zich opgeblazen voelen. Er…
Mirena spiraal: wat zijn de voor- en nadelen?

Mirena spiraal: wat zijn de voor- en nadelen?

De Mirena is een hormoonspiraal dat gebruikt wordt als anticonceptiemiddel of om menstruatieklachten te verminderen. Het bevat het hormoon levonorgestrel dat in kleine hoeveelheden lokaal wordt afgege…
Menstruatie: afwijkingen van de duur cyclus

Menstruatie: afwijkingen van de duur cyclus

Gemiddeld duurt de menstruatiecyclus van een vrouw 28 dagen. Het gaat om de tijdsperiode tussen het begin van de menstruatie en het begin van de daaropvolgende menstruatie. Bij sommige vrouwen is de c…
Eileiderontsteking: symptomen en behandeling

Eileiderontsteking: symptomen en behandeling

De eileiders zijn een onderdeel van het vrouwelijke voortplantingsorgaan en bevinden zich in de onderbuik. Als deze ontstoken raken, kan er pijn in de onderbuik ontstaan met koorts. Meestal raakt een…
Bloedverlies tussen de menstruaties

Bloedverlies tussen de menstruaties

Bij bloedverlies tussen de menstruaties door is er nog wel sprake van een normale cyclus, maar er treedt tussentijds bloedverlies op. Dit kan diverse oorzaken hebben zoals het gebruik van de pil, vlee…
Bloedverlies na de overgang

Bloedverlies na de overgang

De gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de overgang komt ligt tussen de vijfenveertig en vijfenvijftig jaar. Op het moment dat een vrouw minstens een jaar niet meer heeft gemenstrueerd, is er sprake v…
Ontsteking kleine bekken: PID (pelvic inflammatory disease)

Ontsteking kleine bekken: PID (pelvic inflammatory disease)

Pelvic inflammatory disease (PID) is een ontsteking in het kleine bekken waar onder andere de baarmoeder, eileiders en het buikvlies zich bevinden. Het ontstaat wanneer bacteriën erin slagen de inwend…
Vaginale afscheiding: wat kun je hieraan doen?

Vaginale afscheiding: wat kun je hieraan doen?

Voor de meeste vrouwen is het een gênant onderwerp om over te praten, maar iedere vrouw heeft een vaginale afscheiding. Het slijmvlies binnen de vagina scheidt helder, wit en vloeibare slijm af en dit…
Plotselinge moeheid door de overgang: wat hieraan te doen?

Plotselinge moeheid door de overgang: wat hieraan te doen?

Tijdens de overgang krijgen veel vrouwen last van aanvallen van plotselinge vermoeidheid. Dit kan zowel psychische als lichamelijke oorzaken hebben. Het uit zich in allerlei klachten zoals gebrek aan…
Menstruatiepijn: wat kun je hier het beste tegen doen?

Menstruatiepijn: wat kun je hier het beste tegen doen?

Veel vrouwen hebben last van pijn tijdens de menstruatie, waarbij de klachten vaak tijdens de eerste dagen van de ongesteldheid het hevigst zijn. Sommige vrouwen hebben voor de menstruatie al klachten…
Gepubliceerd door Ymbakker op 02-01-2015, laatst gewijzigd op 13-05-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.