Ymbakker » Specials » Ontstekingen

Verschillende vormen van een ontsteking

Een ontsteking kan overal in het lichaam voorkomen zoals aan je vinger, kaakholte, gewrichten, blaas of darmen. Het is een reactie van je lichaam op bijvoorbeeld een beschadiging, indringen van micro-organismen of een reumatische aandoening. Het aangedane lichaamsdeel is warm, doet pijn en is gezwollen. In sommige gevallen is er sprake van koorts. Vaak is er een antibioticakuur nodig om de ontsteking te lijf te gaan. Op sommige plaatsen kan het littekenweefsel achterlaten.

Algemeen

Een ontsteking is een reactie van het lichaam als gevolg van beschadiging door een wond, indringen van micro-organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels, irritatie door prikkelende stoffen of door hitte, maar kan ook een reactie van het lichaam tegen lichaamseigen stoffen zoals het geval is bij reuma. De reden van de ontsteking is dat het lichaam probeert de schadelijke stof te verwijderen. Vaak is er ook sprake van koorts. De aangedane plek doet pijn, voelt warm aan, is rood vanwege een grotere doorbloeding en kan opgezwollen zijn.

Het verloop

Door de grote doorbloeding komt er meer bloed op de ontstoken plek. Doordat de bloedvaten een verhoogde doorlaatbaarheid hebben, kan er vocht uit de bloedbaan treden. Op deze manier kunnen er ook witte bloedlichaampjes door de vaatwand naar buiten komen. Deze zorgen dat dode cellen worden afgevoerd en ze gaan ziekteverwekkers te lijf. Omdat er meer activiteit gaande is in het aangedane weefsel, voelt het warmer aan dan normaal. Daarnaast zal het lichaam het beschadigde weefsel gaan herstellen. Als de beschadigde cellen worden vervangen door bindweefsel, is het te zien als een litteken.

Pijn

Een ontsteking doet meestal pijn. Dit komt door de zwelling, waardoor er druk op het omliggende weefsel wordt uitgevoerd. Maar het kan ook komen doordat stoffen die in strijd zijn tegen de indringer de uiteinden van zenuwen prikkelen, waardoor er pijnsignalen worden doorgegeven aan de hersenen. Pijnlijke vormen van ontstekingen zijn: fijt (een ontsteking aan de vingertop), ontstekingen aan het gebit, oorontsteking, slijmvliesontsteking en oorontsteking door verkoudheid.

Gewrichtspijn

Vooral oudere mensen kunnen last hebben van pijnlijke gewrichten. Meestal komt het door slijtage, waardoor er kraakbeen verdwijnt en de botdelen tegen elkaar komen. Reuma begint meestal met stijve handen en polsen. Hierbij is het aangedane gewricht ontstoken en doet het pijn. Als er zich urinezuurkristallen vormen in het gewricht, kan er jicht ontstaan. Dit begint meestal in het gewricht van de grote teen. Voeding en leefstijl speelt vaak een grote rol bij het ontstaan van jicht.
Diverticulitis: een ontsteking in de darmen

Diverticulitis: een ontsteking in de darmen

Aan de buitenkant van de dikke darm kunnen uitstulpingen ontstaan die divertikels worden genoemd. Als deze uitstulpingen ontstoken raken, noemen we dat diverticulitis. Vrijwel iedereen heeft ze in bep…
Fijt: een aandoening door een ontstoken vingertop

Fijt: een aandoening door een ontstoken vingertop

Fijt is een ontsteking die meestal ontstaat in een vingertop en die kan ontstaan door een klein wondje door bijvoorbeeld een speldenprikje in de vingertop of door nagelbijten. Dit onschuldige wondje k…
Open been: wat is het en wat kun je eraan doen?

Open been: wat is het en wat kun je eraan doen?

Een open been is een wond aan het onderbeen en niet of nauwelijks geneest. Het ontstaat doordat er een slechte doorbloeding is. Op deze manier kan een klein wondje of zweertje uitgroeien tot een open…
Oorpijn: wat kun je er zelf tegen doen

Oorpijn: wat kun je er zelf tegen doen

Pijn in het oor wijst meestal op een ontsteking van het buitenoor of het middenoor. Bij kinderen is er meestal sprake van een middenoorontsteking en bij volwassenen van een ontsteking van het buitenoo…
Slijmoor: vocht achter het trommelvlies

Slijmoor: vocht achter het trommelvlies

Een slijmoor, ook wel bekend als vocht achter het trommelvlies, komt vooral voor bij jonge kinderen. Het ontstaat vaak na een verkoudheid of middenoorontsteking. Het kind kan als gevolg hiervan slecht…
Oogaandoening: hoornvliesontsteking

Oogaandoening: hoornvliesontsteking

Het hoornvlies van het oog is erg gevoelig. Als dit beschadigt, kan er een hoornvliesontsteking ontstaan. Dit uit zich in een rood oog, waarbij de bloedvaatjes in het oogwit opzwellen. Dit is pijnlijk…
Zelfzorg bij blaasontsteking

Zelfzorg bij blaasontsteking

Als je een blaasontsteking hebt, is de binnenkant van de blaas ontstoken. Dit geeft klachten zoals pijn, een branderig gevoel bij het plassen, meer aandrang om te plassen en de urine kan troebel zijn…
Wat te doen bij gewrichtspijn?

Wat te doen bij gewrichtspijn?

Meestal gaat pijn in de gewrichten gepaard met stijve gewrichten. Gewrichtspijn kan plotseling ontstaan door een blessure, maar vaak is er sprake van een chronische gewrichtspijn waarvan veel oudere m…
Koorts: hoe kun je er het beste mee omgaan?

Koorts: hoe kun je er het beste mee omgaan?

Bij koorts is de lichaamstemperatuur boven de 38 graden. Het is een signaal van het lichaam dat er iets mis is en het is een afweerreactie van het lichaam op bijvoorbeeld een virus dat het lichaam is…
Wat kun je zelf doen in geval van keelpijn

Wat kun je zelf doen in geval van keelpijn

Keelpijn ontstaat vaak als je verkouden bent. Meestal is er dan sprake van een virus die zowel de verkoudheid als keelpijn veroorzaakt. Er kan ook sprake zijn van een bacteriële infectie. De keel voel…
Hidradenitis suppurativa: huidaandoening met ontstekingen

Hidradenitis suppurativa: huidaandoening met ontstekingen

Hidradenitis suppurativa is een chronische ontsteking van de haarzakjes en het komt vooral voor in de oksels en liezen. Het ontstaat wanneer de opening van het haarzakje verstopt raakt, waardoor huidc…
Gebitsabces: oorzaak en behandeling

Gebitsabces: oorzaak en behandeling

Als je kiespijn of een gaatje negeert en ermee blijft rondlopen, kan dit uiteindelijk uitgroeien tot een abces. Pus hoopt zich op onder de huid. Er is dan sprake van een infectie en dit is erg pijnlij…
Slijmvliesontsteking in de neus bij chronische verkoudheid

Slijmvliesontsteking in de neus bij chronische verkoudheid

Als je langdurig last hebt van een verstopte neus, snotterigheid, niezen en kriebelen in de neus, kan het zijn dat het neusslijmvlies ontstoken is en dat je last hebt van chronische neusklachten. Dit…
Risicofactoren tandvleesontsteking

Risicofactoren tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking komt veel voor in ons land. Het ontstaat doordat bacteriën en voedselresten die cariës veroorzaken en dieper het tandvlees inwerken. Dit kan leiden tot een tandvleesontsteking. Als…
Voedingsadvies bij jicht

Voedingsadvies bij jicht

Jicht is een reumatische ziekte waarbij er een ontsteking ontstaat in het gewricht waardoor het gewricht erg veel pijn doet. Het komt het meeste voor bij mannen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar. In s…
Gepubliceerd door Ymbakker op 18-02-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl