Ymbakker » Specials » Oorklachten

Aandoeningen aan oor

Aandoeningen aan oor Ieder mens heeft wel eens last van oorklachten, vaak als gevolg van een verkoudheid. Dit kan leiden tot klachten zoals oorpijn, verminderd gehoor en jeuk in het oor. Bij kinderen komt een middenoorontsteking nogal eens voor. Veel mensen hebben wel eens een verstopt oor gehad, waarbij een oorprop de boosdoener is. Het oorsmeer hoopt zich op in het oor en sluit de gehoorgang af. Er kan ook een verminderd gehoor of doofheid optreden als gevolg van een gehoorbeschadiging.

Verkoudheid

Als je verkouden bent, heb je meestal een virusbesmetting van de ademhalingswegen. Het is op zich een onschuldige aandoening, die vanzelf weer over gaat. Tijdens de verkoudheid zijn er klachten zoals: een dichte neus, hoesten, keelpijn, tranende ogen, niezen, hoofdpijn, spierpijn en oorpijn. Als je weerstand verminderd is, bijvoorbeeld door vermoeidheid of ongezonde leefstijl, krijgt het virus meer kans om toe te slaan. Omdat het virus zich gemakkelijk verspreid, is een verkoudheid niet altijd te voorkomen. Als gevolg van een verkoudheid, zwakt je weerstand af. Hierdoor kunnen andere virussen en bacteriën toeslaan. Daarom kun je kort na het krijgen van een verkoudheid, opnieuw verkouden worden of griep krijgen.

Vocht achter het trommelvlies

Als gevolg van een verkoudheid of een oorontsteking kan er in de holte van het middenoor een slijmerig vocht achter het trommelvlies ontstaan. Het slijmvlies in het oor raakt geïrriteerd, waardoor er meer vocht wordt aangemaakt. Deze aandoening komt met name voor bij kinderen met de leeftijd tussen de 2 tot 7 jaar, maar het kan ook bij volwassenen ontstaan. Klachten zijn slechter kunnen horen, oorpijn en bij kinderen is het soms te merken in het gedrag. Omdat ze slechter kunnen horen, komen ze moeilijker mee op school en raakt het kind eerder vermoeid. In sommige gevallen wordt er besloten om buisjes te plaatsen.

Doofheid

Als gevolg van een infectie of overtollig oorsmeer kan er een afsluiting ontstaan van de gehoorgang, waardoor het gehoor aangetast raakt. Het oor kan ook onherstelbaar beschadigd raken door te veel lawaai, een tumor of een beschadigde gehoorzenuw. Een vorm van doofheid waar weinig tegen gedaan kan worden, is leeftijdsgebonden gehoorverlies. Deze mensen kunnen als oplossing een gehoorapparaat dragen.

Zelfzorg

Als je verkouden bent, zal dit meestal na een week weer over zijn. Als er sprake is van een oorontsteking, kun je de pijn verlichten met een paracetamol. Volwassenen mogen ook ibuprofen gebruiken als een paracetamol niet werkt. Bij een middenoorontsteking kun je vanaf de leeftijd van 2 jaar neusdruppels of neusspray gebruiken met een slijmvliesslinker. Daarmee wordt de druk op het middenoor verminderd. Gebruik dit niet te lang omdat dit het neusslijmvlies onherstelbaar kan beschadigen. Er zijn mensen die baat hebben bij oordruppels, maar dit kan niet gebruikt worden als het trommelvlies beschadigd is. Een volwassene die hevige oorpijn of aanhoudende oorpijn heeft, kan beter naar de huisarts gaan. Als bij een kind de oorpijn langer dan 3 dagen aanhoudt of als het kind koorts heeft, ga dan naar de huisarts. Ook als het kind steeds terugkerende oorklachten heeft of steeds jeuk in het oor heeft.
Oorklachten door verkoudheid

Oorklachten door verkoudheid

Als je verkouden bent, heb je meestal een virus te pakken. Je kunt er niet altijd aan ontkomen, en meestal duurt het ongeveer een week voordat het weer over is. Het kan allerlei vervelende klachten ge…
Slijmoor: vocht achter het trommelvlies

Slijmoor: vocht achter het trommelvlies

Een slijmoor, ook wel bekend als vocht achter het trommelvlies, komt vooral voor bij jonge kinderen. Het ontstaat vaak na een verkoudheid of middenoorontsteking. Het kind kan als gevolg hiervan slecht…
Oorprop: oorzaken en behandeling

Oorprop: oorzaken en behandeling

Een oorprop is een ophoping van oorsmeer dat zich opstapelt in de gehoorgang. Het geeft een vervelend gevoel als het oor dicht zit. Het kan jeuken, pijn doen en je kunt een ander minder goed horen, te…
Veelvoorkomende oorzaken gehoorverlies

Veelvoorkomende oorzaken gehoorverlies

Doofheid kan ontstaan als gevolg van een gehoorbeschadiging door bijvoorbeeld lawaai of een infectie, maar er is ook een leeftijdsgebonden gehoorverlies. De gehoorgang kan ook dicht komen te zitten me…
Verstopt oor: wat kun je er zelf aan doen?

Verstopt oor: wat kun je er zelf aan doen?

In het oor wordt oorsmeer geproduceerd om de huid van de gehoorgang te beschermen. Komt er een vuiltje in het oor, zal dit met het oorsmeer naar buiten komen. Bij sommige mensen wordt er te veel oorsm…
Oorpijn: wat kun je er zelf tegen doen

Oorpijn: wat kun je er zelf tegen doen

Pijn in het oor wijst meestal op een ontsteking van het buitenoor of het middenoor. Bij kinderen is er meestal sprake van een middenoorontsteking en bij volwassenen van een ontsteking van het buitenoo…
Gepubliceerd door Ymbakker op 08-01-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay