Zonnestelsel: Saturnus
Ons zonnestelsel bestaat uit de zon en alle hemellichamen die zich binnen de invloedsfeer van deze ster bevinden. Door de enorme grootte en zwaartekracht is het zonnestelsel ontzettend groot. De zon neemt bijna alle massa in, waardoor de aarde niet meer dan een zandkorrel in de grootste woestijn is qua grootte. Saturnus is de vijfde planeet vanaf de zon gezien en vanwege het ontbreken van een vast oppervlak, wordt het ook wel een gasplaneet genoemd. Een opvallend kenmerk is zijn grote platte ringen.
Het zonnestelsel
Ongeveer 4,5 miljard jaar geleden is ons zonnestelsel ontstaan. Er was een gaswolk die door een nog niet bekende reden begon te draaien. Door de hitte in het midden ontstond er een zon. Deze groeide uit tot een volwaardige ster met aantrekkingskracht. De planeten zijn ontstaan uit stukken puin van het zonnestelsel. Deze kregen een baan om de zon. Later begon de zon te stralen en produceerde het zonnewind. De zon neemt bijna alle massa (99,86%) van het zonnestelsel in beslag. Vanaf de zon gezien zijn er de volgende planeten: Mercurius, Venus, aarde en Mars die een vast bodem hebben en Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus die van binnen vloeibaar zijn en van buiten gasvormig. Vanwege de enorme grootte ten opzichte van de rotsplanten, worden de gasplanten ook wel de gasreuzen genoemd. Voor zover bekend, is er alleen leven op onze planeet.
Saturnus
Deze gasreus staat tien keer verder weg van de zon dan de aarde en is ook tien keer zo groot. Door de grote afstand is het er ook koud, tussen de – 191 en – 130 graden Celsius. Het is de op een na grootste planeet binnen ons zonnestelsel. Al in het jaar 1610 is de planeet ontdekt door de astronoom Galilei en in 1655 werden de grote platte ringen ontdekt. Omdat de planeet erg snel roteert, is het er onstuimig en zijn er grote stormen gaande. Eén keer in de 30 jaar is er vanaf de aarde een grote witte vlek op Saturnus te zien, wat een stom is dat de grootte heeft van tweederde deel van de aarde. Zijn ringen zijn goed te zien, maar toch zijn ze erg dun. Ze bestaan grotendeels uit bevroren water, waardoor ze glinsteren in het zonlicht.
Manen
Saturnus heeft maar liefst 62 manen. Vele manen liggen zo diep verstopt in het grote ringenstelsel, dat zij niet te zien zijn. Met hun zwaartekracht, vegen de manen hun eigen baan schoon of ze beïnvloeden elkaar. De bekendste manen van Saturnus zijn Titan, Miman, Japetus en Enceladus. Titan is de grootste maan en is ook de op een na grootste maan binnen ons zonnestelsel. Titan is zelfs groter dan Mercurius, de kleinste planeet van ons zonnestelsel.
De aarde bevindt zich in ons zonnestelsel. Dit omvat alle hemellichamen die behoren bij de zon. De zon is een ster waar de planeten omheen draaien en is het belangrijkste hemellichaam van het zonneste…
Saturnus is vanaf de zon gezien de zesde planeet van het zonnestelsel. Het is de een na grootste planeet en hij behoort tot de gasreuzen. Van binnen is de planeet vloeibaar en de buitenkant bestaat ui…
Titan is een maan van Saturnus en is de op een na grootste maan binnen ons zonnestelsel. Deze maan is groter dan Mercurius, de kleinste planeet binnen het zonnestelsel. In het jaar 2005 is er een ruim…
Enceladus is een maan die behoort bij de planeet Saturnus. De zeer koude maan is het witste en meest reflecterende hemellichaam van het zonnestelsel. Er zijn geisers van vermoedelijk waterdamp, waardo…
Japetus is een maan behorend bij de planeet Saturnus. Saturnus is vanaf de zon gezien de zesde planeet en heeft maar liefst 62 manen. Wat bijzonder aan Japetus is, is dat de ene helft donker is en de…
Mimas is een van de vele manen behorend bij de planeet Saturnus en hij behoort tot een van de 8 grootste manen van deze planeet. Het meest opvallende kenmerk is de grote inslagkrater Herschel die bijn…
Gepubliceerd door Ymbakker op 03-01-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.