Ymbakker » Specials » Rugklachten

Aandoeningen aan de rug

Een huisarts ziet vele patiënten met rugklachten, waarbij de pijn meestal onderin de rug zit. Het kan zijn ontstaan door een verkeerde beweging, maar het kan ook geleidelijk zijn ontstaan. Hoewel de pijn erg hevig kan zijn en je de neiging hebt zo min mogelijk ermee te doen, is het in de meeste gevallen het beste door in beweging te blijven. Dit geldt indien een ernstige aandoening is uitgesloten. In geval van een verrekking, problemen met de tussenwervelschijven of ischias, kan rust soms een noodzaak zijn.

Acute en chronische rugpijn

Bijna ieder mens heeft wel eens last van rugpijn. Het komt veelvuldig voor en kan door allerlei oorzaken ontstaan. Soms schiet het er plotseling in, maar het kan ook geleidelijk ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde houding. Meestal is rugpijn binnen enkele weken vanzelf verdwenen. Meestal zit de pijn onderin de rug en zal het geleidelijk minder worden. Als de rugpijn na 12 weken nog niet is verdwenen, wordt het chronische rugpijn.

Aandoeningen

Rugklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Naast een verkeerde beweging, kan de rug ook beschadigd raken door slijtage en ouderdom. De tussenwervelschijven kunnen brozer worden, waardoor er scheurtjes in ontstaan. De tussenwervelschijf kan ook verschuiven en tegen de zenuwen binnen het wervelkanaal drukken. Eerst wordt er gekozen voor een behandeling zonder operatie, maar als dat niet baat wordt er chirurgisch ingegrepen. Een veel voorkomende rugaandoening is ischias. De zenuw die via je billen naar de achterkant van je been loopt, raakt bekneld. Dit geeft een stekende pijn die kan uitstralen.

Gedrag

In verreweg de meeste gevallen van rugpijn is er geen ernstige aandoening. Als dit is uitgesloten, dan is het belangrijk om weer in beweging te komen. Vaak worden rugpijnklachten in stand gehouden door bepaalde gedachten en gedrag. Je bent bang dat bewegen de klachten zullen verergeren omdat je pijn voelt. Je belast je spieren minder dan ze aankunnen, waardoor ze verder achteruit zullen gaan. Het gaat om de psychische kant die hoort bij pijn. Veel mensen zien pijn als teken om volledige rust te nemen. Rugpijn kan ook een gevolg zijn stress. Vaak is er sprake van een onverklaarbare rugpijn.

Bewegen

De beste manier om rugpijn aan te pakken is meestal beweging. Misschien denk je dat je er nooit meer vanaf komt, maar het is nooit te laat om er wat aan te doen. Je moet leren om weer bepaalde activiteiten op te pakken en dat kan soms best lastig zijn, vooral als je al tijden klachten hebt en denkt dat je er misschien wel mee moet leren leven. In sommige gevallen van rugpijn is het misschien beter om eerst een paar dagen rustig aan te doen, maar in geval van chronische rugpijn is er vaak ook een bepaald gedachtepatroon dat moet worden doorbroken.
Ischialgie (ischias): een vervelende rugpijn

Ischialgie (ischias): een vervelende rugpijn

Ischialgie, ook wel ischias genoemd, is een vervelende uitstralende zenuwpijn ter hoogte van de heup. Het begint in de rug en loopt via de bil door naar het been. Dit ontstaat doordat er een druk onts…
Rugpijn door stress: wat kun je eraan doen?

Rugpijn door stress: wat kun je eraan doen?

Een op de drie mensen heeft elk jaar wel eens last van een vervelende rugpijn. De rug is het lichaamsdeel dat ons de meeste last bezorgt, nog meer dan hoofdpijn of gewrichtsklachten. Er zijn verschill…
Naar de dokter met rugpijn

Naar de dokter met rugpijn

Bijna iedereen maakt wel eens een periode mee van rugpijn, vooral onderin de rug. Dit kan het dagelijkse leven behoorlijk belemmeren. Meestal kijk je het eerst een tijdje aan en vaak gaat het vanzelf…
Kyfose: een kromming in de rug naar voren

Kyfose: een kromming in de rug naar voren

Een abnormale kromming in de rug naar voren wordt kyfose genoemd. Als dit in ernstige mate aanwezig is, wordt er ook wel van een bochel gesproken. Er kunnen diverse oorzaken zijn, zoals een verkeerde…
Chronische rugpijn

Chronische rugpijn

Bijna iedereen heeft wel eens last van rugklachten. Als dit langer dan twaalf weken aanhoudt, wordt het chronische rugpijn genoemd. Dit kan je dagelijkse leven behoorlijk belemmeren en leiden tot alle…
Acute rugpijn: wat kun je het beste doen?

Acute rugpijn: wat kun je het beste doen?

Acute rugpijn is een kortdurende rugpijn die vanzelf binnen enkele weken weer is verdwenen. Meestal is het niet ernstig, is behandeling niet nodig en moet je proberen zo veel mogelijk je normale dagel…
Onverklaarbare rugpijn: wat te doen?

Onverklaarbare rugpijn: wat te doen?

Bijna iedereen krijgt wel eens te maken met pijn in de rug. Meestal zit de pijn onderin de rug en verdwijnt het na een periode weer. In de meeste gevallen is het niet precies te achterhalen wat de oor…
Wat te doen bij gewrichtspijn?

Wat te doen bij gewrichtspijn?

Meestal gaat pijn in de gewrichten gepaard met stijve gewrichten. Gewrichtspijn kan plotseling ontstaan door een blessure, maar vaak is er sprake van een chronische gewrichtspijn waarvan veel oudere m…
Rugpijn: diverse oorzaken en wat je eraan kunt doen

Rugpijn: diverse oorzaken en wat je eraan kunt doen

De meeste mensen hebben wel eens last van de rug. Rugklachten komen veelvuldig voor en veel mensen komen met hun klachten bij hun huisarts terecht. Het kan ontstaan omdat het tijdens een inspanning in…
Gezond ouder worden: maak gezonde keuzes

Gezond ouder worden: maak gezonde keuzes

De tijd is niet tegen te houden en we worden allemaal vanzelf ouder. We kunnen er zelf wat aan doen op het gebied van gezondheid. Door proactieve keuzes te maken, kunnen een aantal risicofactoren voor…
Kans op gezondheidsklachten bij thuiswerken

Kans op gezondheidsklachten bij thuiswerken

"Het nieuwe werken" wordt steeds populairder. Inmiddels werkt zo'n driekwart van de werknemers wel eens vanuit een andere plek dan op kantoor. Het is wel belangrijk dat je thuiswerkplek arbovriendelij…
Chronische rugpijn en weer actiever worden

Chronische rugpijn en weer actiever worden

Bijna iedereen maakt wel eens een periode mee van rugpijn. Meestal komt het door een verkeerde beweging of is het geleidelijk ontstaan en zal het vanzelf weer verdwijnen. Als de rugpijn na 12 weken no…
Gepubliceerd door Ymbakker op 07-02-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.