Ymbakker » Specials » Seksuele aandoeningen

Seksuele aandoeningen

Er zijn heel wat mensen die zich schamen voor een aandoening rondom de geslachtsdelen. Het kan gaan om een SOA of problemen die te maken hebben met het libido zoals een erectiestoornis of vaginale pijn tijdens het vrijen. Het kan moeilijk zijn om dit met je partner te bespreken, vooral als je elkaar nog niet zo goed kent. De relatie wordt meestal een stuk beter als je gênante aandoeningen met elkaar kunt bespreken.

Mannenproblemen

Heel wat mannen zijn onzeker over de grootte van hun penis. Als de penis in erectie een lengte heeft tussen de 11 en 21 centimeter, is dat normaal. De gemiddelde lengte bij een volwassen man is 14,3 centimeter. Onderling zijn er grote verschillen. Sommige mannen zijn zo onzeker over hun penis, dat ze last krijgen van erectieproblemen. Erectieproblemen kunnen ook ontstaan door een medische oorzaak, bijvoorbeeld door overgewicht. Overgewicht is tegenwoordig een steeds groter probleem. Mannen kunnen hierdoor de zogenaamde mannenborsten krijgen.

Vrouwenproblemen

Ook vrouwen kunnen erg onzeker zijn over hun uiterlijk. Borsten van een vrouw zijn nooit helemaal gelijk. Sommige vrouwen hebben meer dan een cupmaat verschil tussen de borsten. In dat geval wordt er gesproken van ongelijke borsten. Daarnaast kunnen vrouwen ook problemen hebben met vrijen, bijvoorbeeld omdat ze vaginale pijn hebben tijdens vrijen. Hoewel elke vrouw een vaginale afscheiding heeft, zijn er vrouwen bij wie dit bovengemiddeld is. Dit kan de vrouw zo onzeker maken dat zij seksueel contact probeert te vermijden uit schaamte.

Als we ouder worden

Naarmate we ouder worden, verandert het lichaam. Zo kan het moeilijker worden om te vrijen, omdat het libido afneemt, de vagina droog wordt of dat er erectieproblemen ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat mensen die op latere leeftijd seksueel actief zijn, gezonder zijn dan hun leeftijdsgenoten die dat niet zijn. Ook al zijn er misschien wat lichamelijke gebreken, het seksleven kan dan nog steeds erg fijn zijn. Als je al langere tijd samen bent met je partner, ken je elkaar vaak erg goed, ook op seksueel gebied. Zo weet je hoe je elkaar kunt verwennen. Om sleur te voorkomen, kun er samen moeite voor doen om het spannend te houden.

Seksueel overdraagbare aandoeningen

Een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) kan erg gênant zijn om met je partner te bespreken. Maar als je een SOA hebt, is het in de meeste gevallen verstandig je bedpartner(s) in te lichten. Zo kan verdere verspreiding van geslachtsziekten worden voorkomen en de besmette partners kunnen zich laten behandelen.
Problemen bij de zaadlozing: oorzaken en oplossing

Problemen bij de zaadlozing: oorzaken en oplossing

Er zijn heel wat mannen die problemen hebben met de zaadlozing en het is een probleem waar niet graag over gesproken wordt. De belangrijkste problemen die een man ervaart met de zaadlozing zijn een vr…
Micropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandeling

Micropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandeling

Bij een micropenis is er sprake van een kleine penis die bij een volwassen man kleiner is dan 3,8 centimeter en bij een baby kleiner dan 1,9 centimeter. Hoewel er niet altijd een duidelijke oorzaak is…
Borstvorming bij mannen

Borstvorming bij mannen

Er zijn veel mannen die borstvorming hebben en die dit als een groot probleem ervaren. Hierdoor voelen zij zich minder mannelijk en schamen zij zich. Naast overgewicht kunnen stress en het drinken van…
Herpes genitalis: een besmettelijke geslachtsziekte

Herpes genitalis: een besmettelijke geslachtsziekte

Herpes genitalis is een geslachtsziekte (SOA) waarbij er pijnlijke blaasjes en zweertjes op de huid van de geslachtsdelen ontstaat. Het een zeer besmettelijke virusinfectie en wordt overgedragen door…
Vaginale afscheiding: wat kun je hieraan doen?

Vaginale afscheiding: wat kun je hieraan doen?

Voor de meeste vrouwen is het een gênant onderwerp om over te praten, maar iedere vrouw heeft een vaginale afscheiding. Het slijmvlies binnen de vagina scheidt helder, wit en vloeibare slijm af en dit…
Pijn tijdens vrijen door vaginisme: wat kun je eraan doen?

Pijn tijdens vrijen door vaginisme: wat kun je eraan doen?

Als een vrouw tijdens het vrijen, of tijdens een inwendig onderzoek pijn voelt omdat de vaginaspieren zich onwillekeurig samenknijpen, wordt dit vaginisme genoemd. Dit kan verschillende oorzaken hebbe…
Erectieproblemen door overgewicht

Erectieproblemen door overgewicht

Er zijn vele mannen in Nederland die last hebben van erectieproblemen. Mannen met overgewicht lopen meer risico op een erectieprobleem, omdat er in dan minder van het mannelijke hormoon testosteron wo…
Buisvormige borsten (tubulaire borsten): wanneer opereren?

Buisvormige borsten (tubulaire borsten): wanneer opereren?

Buisvormige borsten worden ook wel tubular borsten genoemd en dit houdt in dat de borsten door een anatomische misvorming een smalle en langwerpige vorm hebben. Het is een aangeboren aandoening en het…
Seks voor een goede nachtrust

Seks voor een goede nachtrust

Misschien wil je het liefst een slaappil nemen om wat te doen tegen je slaapprobleem, maar wist je dat passie tussen de lakens ervoor kan zorgen dat je al je zorgen van overdag even vergeet en vervolg…
Ouder worden en de invloed op het seksuele leven

Ouder worden en de invloed op het seksuele leven

Als je ouder wordt, zul je je aanpassen aan leeftijdsgebonden veranderingen. Daarbij horen ook de veranderingen op seksgebied. Zo kunnen mensen last krijgen van minder libido of erectieproblemen. Toch…
Ongelijke borsten: oorzaken en behandeling

Ongelijke borsten: oorzaken en behandeling

Bij asymmetrische borsten is er sprake van een verschil in grootte tussen beide borsten. Er wordt over ongelijke borsten gesproken als er meer dan een cupmaat verschil zit tussen de borsten. Hoewel al…
Wat te doen in geval van impotentie

Wat te doen in geval van impotentie

Mannen die last hebben van impotentie hebben problemen met het krijgen van een erectie. Ongeveer één op de zeven jonge mannen heeft er wel eens last van en naarmate mannen ouder worden, neemt de kans…
Gepubliceerd door Ymbakker op 30-10-2013, laatst gewijzigd op 23-12-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.