Ymbakker » Specials » Spieren

Vormen van spierpijn

Als je door een lichamelijke inspanning je spieren zwaarder belast dan ze aankunnen, is de kans groot dat er spierpijn ontstaat. Vooral als je een beginnende sporter bent of zware lichamelijke arbeid verricht die je niet gewend bent, kan deze hinderlijke klacht ontstaan. Spierpijn kan ook ontstaan als gevolg van een verkoudheid, griep, verkeerde houding of een verstuiking. Het kan er ineens inschieten of geleidelijk aan ontstaan. Vooral rugklachten komen veel voor. Moet je nu wel of niet in beweging blijven als je spierpijn hebt?

Spierpijn door sporten

Met name beginnende sporters hebben de neiging om hun spieren zwaarder te belasten dan ze aankunnen. Ze beginnen bijvoorbeeld fanatiek een stuk hard te lopen, overbelasten de spieren en de lol is er al gauw af. Het is belangrijk een goede warming-up te doen en in geval van een overbelasting een hersteltraining in te lassen. Spierpijn kan heel vervelend zijn en meestal gaat het na een paar dagen vanzelf weer over. Pas op dat je wel voldoende herstelt van spierpijn, want als je deze spieren te zwaar belast, is de kans op een gescheurde spier groter. Pijnlijke spieren functioneren minder goed, waardoor je eerder kunt vallen door bijvoorbeeld je enkel te verstuiken.

Bewegen met spierpijn

Hoewel je misschien de neiging hebt om helemaal niets te doen totdat de spierpijn over is, is het toch beter om in beweging te blijven. In geval van spierpijn door sporten moet je kiezen voor een aangepaste hersteltraining. In geval van rugpijn moet je proberen je gewone dagelijkse handelingen uit te blijven voeren, ook al is dit voor je gevoel erg in strijd voor de genezing. In slechts een klein deel van de rugpijn, gaat het om iets ernstigs. In de meeste gevallen is totale rust niet goed voor je herstel. Als je twijfelt, laat je onderzoeken door een huisarts. Als een ernstige aandoening, bijvoorbeeld een hernia is uitgesloten, kun je eventueel met behulp van een fysiotherapeut een beweegschema maken.

Houd je spieren soepel

Als je de spieren flexibel houdt, zijn ze sterker en is de kans op klachten kleiner. Doe voor het sporten en na het sporten wat rekoefeningen om zowel je gewrichten als spieren soepel te houden. Er zijn veel mensen die liever rekoefeningen, yoga of pilates doen om hun spieren soepel en sterk te houden. Dit vergroot je kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen.
Sporten met spierpijn: goed of slecht?

Sporten met spierpijn: goed of slecht?

Als je spieren zwaarder belast dan ze aankunnen, krijg je last van spierpijn. Vooral bij beginnende sporters komt dit wel eens voor en ontstaat het in de spieren die doorgaans niet veel of intensief w…
Stijve nek: oorzaken en hoe kom je hier vanaf?

Stijve nek: oorzaken en hoe kom je hier vanaf?

Iedereen heeft wel eens last van een stijve nek. Vastzittende spieren kunnen ontstaan als gevolg van een verkeerde houding of een bepaalde lichamelijke klus. Het kan ook het gevolg zijn van stress, gr…
Beenkrampen: oorzaken en wat te doen?

Beenkrampen: oorzaken en wat te doen?

Bij kramp trekken je spieren onwillekeurig krachtig samen en dit doet pijn. Kramp kan overal ontstaan en het kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een verminderde bloedtoevoer, een tekort aa…
Steken in de zij bij sporten: oorzaken en behandeling

Steken in de zij bij sporten: oorzaken en behandeling

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: steken in de zij tijdens lichamelijke inspanning. Deze zeurende en stekende pijn zorgt er voor dat je de activiteit waarmee je bezig bent moet aanpassen of miss…
Ischialgie (ischias): een vervelende rugpijn

Ischialgie (ischias): een vervelende rugpijn

Ischialgie, ook wel ischias genoemd, is een vervelende uitstralende zenuwpijn ter hoogte van de heup. Het begint in de rug en loopt via de bil door naar het been. Dit ontstaat doordat er een druk onts…
Flexibiliteitstraining voor je spieren

Flexibiliteitstraining voor je spieren

Trainingen van spieren voor een grotere flexibiliteit maken je spieren niet alleen soepeler en sterker, het is ook nog eens goed voor je geest. Het zorgt ervoor dat je kans op blessures verkleint, je…
Rugpijn: diverse oorzaken en wat je eraan kunt doen

Rugpijn: diverse oorzaken en wat je eraan kunt doen

De meeste mensen hebben wel eens last van de rug. Rugklachten komen veelvuldig voor en veel mensen komen met hun klachten bij hun huisarts terecht. Het kan ontstaan omdat het tijdens een inspanning in…
Verstuikte enkel: wat te doen?

Verstuikte enkel: wat te doen?

Bijna iedereen gaat wel eens een keer door zijn enkel. Het doet pijn en erop lopen is lastig of soms tijdelijk onmogelijk. De gewrichtsbanden zijn verrekt en soms zelfs wat ingescheurd. De enkel wordt…
Het nut van een warming-up bij sporten

Het nut van een warming-up bij sporten

In een goed trainingsschema is een warming-up onmisbaar. Dit stimuleert de bloedsomloop en zo bereidt het lichaam zich voor op de beweging die gaat komen. De warming-up bestaat vaak uit rustig beginne…
Acute rugpijn: wat kun je het beste doen?

Acute rugpijn: wat kun je het beste doen?

Acute rugpijn is een kortdurende rugpijn die vanzelf binnen enkele weken weer is verdwenen. Meestal is het niet ernstig, is behandeling niet nodig en moet je proberen zo veel mogelijk je normale dagel…
Beter slapen door te sporten

Beter slapen door te sporten

Fit zijn is niet alleen goed om je beter te voelen, er beter uit te zien en in goede gezondheid te verkeren, maar het is ook goed om slaapproblemen op te lossen. Als je een goede conditie hebt, kun je…
Gepubliceerd door Ymbakker op 24-01-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.