Omgaan met verschillende vormen van stress
Er wordt steeds meer van je verwacht en je bent altijd maar druk druk druk. Onze leefwijze is hectischer dan ooit en mensen hebben steeds vaker last van stress. Een beetje stress kan geen kwaad en je kunt er zelfs beter door presteren. Maar aanhoudende stress kan vervelende gevolgen hebben, zoals slapeloosheid, hoofdpijn, uitputting tot zelfs rugklachten.
De invloed van stress op je nachtrust
Van alle kanten voel je je onder druk gezet. Dan kan komen door je werk, relatieproblemen, sterfgeval of een verhuizing. Van nature beschikt een mens over een mechanisme waar in geval van gevaar een flinke hoeveelheid stresshormonen adrenaline en cortisol vrijkomen. Als dit door aanhoudende stress in je lijf aanwezig blijft, dan kan het zijn dat je last krijgt van slaapproblemen. Lees meer over de invloed van stress op je slaap:
De invloed van stress op je nachtrust.
Gevolgen chronische stress bij ouderen
Bij ouderen komt stress ook steeds vaker voor. De relatie tussen de manier waarop je lichaam en geest op stress reageren en het effect dat dit weer heeft op je geestelijke en lichamelijke gezondheid, is erg ingewikkeld. Naarmate je ouder wordt, zal het alleen maar ingewikkelder worden. Stress gaat vaak samen met veranderingen, en ouder worden gaat ook gepaard met veranderingen. Dit zowel voor zowel innerlijk als uiterlijk van toepassing. Welke invloed chronische stress op ouderen heeft kun je lezen op:
Gevolgen chronische stress bij ouderen.
Hypnotherapie
Soms kan het beter zijn een bepaalde gebeurtenis te vergeten. Dit kan leiden tot minder stress. Je vermogen om te vergeten kan een grote rol spelen in de therapie. Hoe je gebeurtenissen in de toekomst ervaart, wordt bepaald door de manier waarop je soortgelijke situaties uit het verleden herinnert. Samen met de hypnotherapeut werk je aan de herinnering en de manier waarop je in de toekomst emotioneel zult reageren op een soortgelijke gebeurtenis. Lees er meer over op:
Hypnotherapie: hoe kun je leren iets vergeten?
Lichamelijke klachten als gevolg van stress
Ook al is de stress een geestelijke bedreiging, het lichaam maakt zich van tevoren klaar om te reageren op de bedreiging. Als de stress te vaak komt of te langdurig aanhoudt, kan er een situatie staan die niet gezond is. Het lichaam blijft paraat voor een bedreiging terwijl dit niet nodig is. Er is te weinig tijd om te herstellen. Dit kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten. Zo worden er allerlei processen in gang gezet zoals: versnelde hartslag, gespannen spieren, koude handen en transpireren. Lees meer over de lichamelijke gevolgen van stress op:
Lichamelijke klachten als gevolg van stress.
Mentale vermoeidheid door het werk
Door inspannende taken, werken als je al vermoeid bent, saai werk of langdurige vergaderingen voeren: het kan allemaal leiden tot stress. Mentale vermoeidheid en psychische klachten komen tegenwoordig steeds vaker voor. Dit komt omdat het dagelijkse werk van de mens steeds minder van fysieke aard is, terwijl het mentale aspect steeds belangrijker wordt op het werk. Ook komt het omdat de werkdruk steeds hoger wordt. Door de vermoeidheid, vooral in de loop van de werkdag, wordt de kans op het maken van fouter groter. Hoe ouder je bent, hoe eerder je hiervan last kunt hebben. Lees meer op:
Mentale vermoeidheid door het werk.
Oxidatieve stress
Een hele andere vorm van stress is oxidatieve stress. Ook deze vorm van stress kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Bij oxidatie worden voedingsstoffen verbrand door binding aan te gaan met zuurstof. Deze reactieve zuurstofverbindingen ontstaan tijdens het natuurlijke proces van de stofwisseling. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve zuurstofverbindingen vrij komen dan gebruikelijk. De cellen in het lichaam moeten als gevolg van oxidatieve stress meer energie gaan gebruiken om de het celmembraan in goede staat te houden. Dit kan bijdragen aan een versneld verouderingsproces. Voor meer informatie, kijk op:
Oxidatieve stress.
Rugpijn door stress
Rugpijn komt erg veel voor, nog meer als hoofdpijn of gewrichtpijn. Rugpijn, zeker op lange termijn, kan zorgen voor een psychische belasting. Andersom kunnen psychische klachten ook zorgen voor rugpijn of bestaande rugklachten verergeren. In slechts een klein deel van de gevallen van rugpijn kan er een lichamelijke oorzaak worden vastgesteld. Meestal is er geen aantoonbare reden van rugpijn. Chronische rugpijn is zelden een geïsoleerd ziektebeeld en is vaak complexer. Mensen die rugklachten hebben, hebben vaak ook problemen van psychische aard. Lees er meer over op:
Rugpijn door stress.
Slapeloosheid: hoe aan te pakken?
Er zijn erg veel mensen met slaapproblemen. Hier zijn ook al talloze boeken over geschreven. Al gauw wordt er gevraagd naar snelle oplossingen, zoals slaappillen. Slaappillen kunnen ervoor zorgen dat je even wat benodigde rust krijgt en een bepaald patroon doorbreekt, maar lost het probleem niet op. Je moet de oorzaak van je slaapprobleem achterhalen waarbij het zoeken van hulp soms noodzakelijk is. Cognitieve therapie werkt op de lange termijn en kan een vaak jarenlang patroon doorbreken. Lees meer over omgaan met slaapproblemen op:
Slapeloosheid: hoe aan te pakken?.
Wat het verschil tussen normale en chronische stress inhoudt
Het menselijk lichaam is ervoor gemaakt om te kunnen omgaan met stress. Stresssituaties vergen een fysieke en mentale aanpassing, zoals een versnelde hartslag, verwijding van je pupillen en verhoging van de bloedsuikerspiegel. De stress is niet bedoeld om langdurig aanwezig te zijn. Als dit wel het geval is, kan je uitgeput raken en kan het leiden tot gezondheidsproblemen. Lees er meer over op:
Wat het verschil tussen normale en chronische stress inhoudt.