Lichamelijke klachten door stress
Ieder mens heeft wel eens last van stress. Stress is normaal en moet vanzelf weer over gaan. In normale situaties kun je door stress zelfs beter presteren. Wanneer de stress langdurig blijft aanhouden, kan dat leiden tot allerlei lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, eczeem, oogklachten, rugpijn, slapeloosheid en misselijkheid. De lichamelijke klachten kunnen weer leiden tot stress. Het is belangrijk om de oorzaak van de stress te achterhalen en deze aan te pakken.
Wat stress is
Stress ontstaat wanneer er een bedreigende situatie ontstaat. Het kan om een werkelijk gevaar gaan, maar ook om een vermeende bedreiging. Het lichaam maakt zich klaar om te vluchten of te vechten. Vroeger hadden we dit nodig om te overleven. Tegenwoordig hebben we last van stress door bijvoorbeeld een hoge werkdruk, financiële problemen of relatieproblemen. Het is normaal dat we stress ervaren en het zorgt ervoor dat we zelfs beter presteren. Na de stresssituatie moet de stress weer overgaan.
Wat stress doet met je lichaam
Door de stress worden er in het lichaam allerlei processen in gang gezet. Het wordt in paraatheid gebracht voor de bedreigende situatie. Zo worden er door het bijniermerg stresshormonen zoals adrenaline afgescheiden, spieren spannen zich aan, de hartslag versnelt en de bloedsuikerspiegel gaat omhoog. Sommige mensen gaan daarbij transpireren en krijgen koude handen.
De gevolgen van langdurige stress
Wanneer te stress te lang duurt, raakt het lichaam uitgeput. Het moet een grotere inspanning verrichten om goed te blijven functioneren. Als je stresssignalen negeert en steeds je lichaam weer opnieuw laat wennen aan de stresssituatie, krijgt het lichaam geen gelegenheid meer om te herstellen. Dit kan beschadigen en dat uit zich bijvoorbeeld in: hoofdpijn, slapeloosheid, hoge bloeddruk, maag- en darmklachten, depressie en chronische vermoeidheid. Sommige mensen krijgen een burn-out als gevolg van chronische stress.