Vormen van verslaving
Wanneer je regelmatig drugs, alcohol of andere bedwelmende middelen gebruikt, loop je het risico om eraan verslaafd te raken. Misschien denk je dat het onschuldig is, dat af en toe een jointje roken niet zo erg is, maar voordat je het weet is er sprake van gewenning en wordt stoppen lastig. Vaak denk je dat je wel kunt stoppen als je wilt, maar als het puntje bij paaltje komt, lukt dat niet. Mensen kunnen naast alcohol en drugs ook verslaafd raken aan eten, computerspelletjes, gokken, medicijnen of seks.
Wanneer ben je verslaafd?
Het hangt erg van de soort verslaving af en de persoon hoe de verslaving ontstaat. De een kan na een paar jointjes al verslaafd zij, terwijl de ander misschien wel helemaal niet verslaafd raakt. Als je op bent gegroeid met ouders die veel alcohol drinken en je vrienden doen het ook allemaal, vind je het misschien wel de normaalste zaak van de wereld dat jij zelf ook vaak en veel drinkt. Op het moment dat je niet meer zonder kunt en je dagelijkse leven begint eronder te lijden, dan is er sprake van verslaving.
De signalen
Als je niet meer zonder kunt, of last krijgt van ontwenningsverschijnselen als je niet gebruikt, dan ben je verslaafd. Je hebt het niet meer onder controle en het kost meer dan je kunt betalen. Anders signalen van verslaving zijn:
- Alles om de verslaving laten draaien
- Verbergen voor buitenwereld
- Steeds meer gebruiken
- Gebruiken is belangrijker dan vrienden of familie
- Je denkt voortdurend aan het middel
Mensen die verslaafd zijn, doen er alles aan om aan het middel te komen, ook al moeten ze hiervoor liegen, stelen of geweld gebruiken. Omdat ze zich schamen voor hun problemen, houden ze dit zoveel mogelijk verborgen voor de buitenwereld. Zo zal een alcoholverslaafde zijn drank verstoppen, een eetverslaafde stiekem eten en zal een gokverslaafde van verschillende mensen geld lenen.
Behandeling
Of je nu verslaafd bent aan drugs, seks, pillen, alcohol of gamen, het is belangrijk hier wat aan te doen. Naast dat het kan leiden tot lichamelijke klachten, voelen verslaafden zich ook vaak depressief en eenzaam. Een eerste stap is erkennen dat er een probleem is. In de meeste gevallen is het inschakelen van professionele hulp noodzakelijk en lukt het niet op eigen kracht. Bij sommige verslavingen zijn de ontwenningsverschijnselen zo hevig dat het afkicken zonder hulp niet verantwoord is.