Ymbakker » Specials » Verslaafd

Vormen van verslaving

Wanneer je regelmatig drugs, alcohol of andere bedwelmende middelen gebruikt, loop je het risico om eraan verslaafd te raken. Misschien denk je dat het onschuldig is, dat af en toe een jointje roken niet zo erg is, maar voordat je het weet is er sprake van gewenning en wordt stoppen lastig. Vaak denk je dat je wel kunt stoppen als je wilt, maar als het puntje bij paaltje komt, lukt dat niet. Mensen kunnen naast alcohol en drugs ook verslaafd raken aan eten, computerspelletjes, gokken, medicijnen of seks.

Wanneer ben je verslaafd?

Het hangt erg van de soort verslaving af en de persoon hoe de verslaving ontstaat. De een kan na een paar jointjes al verslaafd zij, terwijl de ander misschien wel helemaal niet verslaafd raakt. Als je op bent gegroeid met ouders die veel alcohol drinken en je vrienden doen het ook allemaal, vind je het misschien wel de normaalste zaak van de wereld dat jij zelf ook vaak en veel drinkt. Op het moment dat je niet meer zonder kunt en je dagelijkse leven begint eronder te lijden, dan is er sprake van verslaving.

De signalen

Als je niet meer zonder kunt, of last krijgt van ontwenningsverschijnselen als je niet gebruikt, dan ben je verslaafd. Je hebt het niet meer onder controle en het kost meer dan je kunt betalen. Anders signalen van verslaving zijn:

  • Alles om de verslaving laten draaien
  • Verbergen voor buitenwereld
  • Steeds meer gebruiken
  • Gebruiken is belangrijker dan vrienden of familie
  • Je denkt voortdurend aan het middel

Mensen die verslaafd zijn, doen er alles aan om aan het middel te komen, ook al moeten ze hiervoor liegen, stelen of geweld gebruiken. Omdat ze zich schamen voor hun problemen, houden ze dit zoveel mogelijk verborgen voor de buitenwereld. Zo zal een alcoholverslaafde zijn drank verstoppen, een eetverslaafde stiekem eten en zal een gokverslaafde van verschillende mensen geld lenen.

Behandeling

Of je nu verslaafd bent aan drugs, seks, pillen, alcohol of gamen, het is belangrijk hier wat aan te doen. Naast dat het kan leiden tot lichamelijke klachten, voelen verslaafden zich ook vaak depressief en eenzaam. Een eerste stap is erkennen dat er een probleem is. In de meeste gevallen is het inschakelen van professionele hulp noodzakelijk en lukt het niet op eigen kracht. Bij sommige verslavingen zijn de ontwenningsverschijnselen zo hevig dat het afkicken zonder hulp niet verantwoord is.
Alcoholisme en ondervoeding

Alcoholisme en ondervoeding

Alcoholisme is een chronische aandoening dat ontstaat als gevolg van overmatig drinken die de gezondheid zowel lichamelijk als psychisch aantast. Door de overmatige alcoholconsumptie kunnen er veel vo…
Help ik ben eetverslaafd: wat moet ik doen?

Help ik ben eetverslaafd: wat moet ik doen?

Een eetverslaving is een psychische aandoening. Hierbij is er sprake van een afwijking van het normale eetgedrag waarbij er een dwangmatige behoefte is voor het innemen van voedsel. Omdat er grote hoe…
Aantasting hersenen door overmatig alcoholgebruik

Aantasting hersenen door overmatig alcoholgebruik

Het overmatig drinken van alcohol kan leiden tot gewenning of zelfs verslaving. Je kunt op een gegeven moment niet meer zonder het bedwelmende effect wat alcohol geeft. Uiteindelijk is de grote inname…
Ziekten door teveel alcohol

Ziekten door teveel alcohol

Op zijn tijd een alcoholisch drankje drinken is gezellig en kan helemaal geen kwaad. Er zijn veel mensen die geen maat weten te houden en teveel drinken. Gewenning en zelfs verslaving ligt al gauw op…
Verschillende oorzaken voor alcoholverslaving

Verschillende oorzaken voor alcoholverslaving

De een is gevoeliger voor een verslaving dan een ander. Het heeft onder andere te maken met een samenloop van vele factoren, zoals: aanleg, psychische factoren en sociale factoren. Wat begint met geze…
Herken het gedrag van een verslaafde

Herken het gedrag van een verslaafde

Iemand is verslaafd als er sprake is van een onweerstaanbare behoefte aan een middel waartegen geen weerstand geboden kan worden, waardoor hij in de problemen komt. Er zijn verschillende vormen van ve…
Ben ik verslaafd?

Ben ik verslaafd?

Wanneer je regelmatig drugs of alcohol gebruikt, of niet meer kunt stoppen met eten of gokken, kan het zijn dat je verslaafd bent. Mensen die verslaafd zijn, denken vaak dat ze op elk moment kunnen st…
Drugssoorten op een rij en de risico's

Drugssoorten op een rij en de risico's

Drugs zijn middelen die je kunnen verdoven, stimuleren of je bewustzijnsniveau beïnvloeden. Bekende drugssoorten zijn wiet, hasj, cocaïne, XTC, paddo’s, heroïne en crack. Vooral onder jongeren zijn so…
Gameverslaving: een steeds groter probleem

Gameverslaving: een steeds groter probleem

Er bestaan verschillende vormen van verslaving. Omdat computerspellen steeds populairder zijn geworden afgelopen jaren, zijn er steeds meer mensen verslaafd aan gamen. Dit is te herkennen als iemand d…
Gepubliceerd door Ymbakker op 28-02-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.