Ymbakker » Specials » Asieldieren

Huisdier uit het asiel

Veel mensen die een huisdier willen aanschaffen, zoeken een puppy, kitten of ander jong dier. Vaak wordt er gedacht dat het dier dan beter opgevoed is en beter naar je eigen hand is gezet. De dierenasiels in ons land zitten vaak helemaal vol met dieren die graag een tweede kans willen. Veel van de asieldieren zijn nog jong en zijn een groot gezelschap zijn binnen het gezin.

Aanschaf huisdier

Je hebt besloten dat er een huisdier komt. Misschien wel omdat de kinderen graag een dier willen of omdat je partner dat al tijden wil. Misschien weet je al wel wat voor een soort dier je wilt, of twijfel je tussen een hond, kat, konijn, cavia, vogel of een ratje. Wat voor een dier het ook wordt, je moet je van tevoren goed verdiepen in wat het inhoudt. Stel jezelf onder andere de volgende vragen:

  • Wat voor een dier wil ik?
  • Hoe oud wordt het dier gemiddeld en kan ik er die tijd voor zorgen?
  • Wil ik een mannetje of vrouwtje?
  • Wil ik een jong dier of volwassen dier?
  • Kan ik de zorg voor het dier betalen?
  • Heb ik er lang genoeg over nagedacht?
  • Heb ik genoeg tijd voor het dier?

Zorg dat je goed op de hoogte bent van zowel de voor- als nadelen. Een hond heeft meer aandacht nodig dan een cavia en ratten moet je met minimaal twee tegelijk houden. Wil je een binnen- of buitenkat en wil je hem laten castreren?

Asiel

Veel mensen gaan in een opwelling naar een asiel en nemen zonder er goed over nagedacht te hebben een dier mee naar huis. Vaak leidt dit tot teleurstellingen omdat het toch niet is wat ze ervan hadden verwacht. Ook als je een dier uit het asiel graag een nieuwe kans wilt geven, is het verstandig van te voren te weten waar je aan begint.

Voordelen

Het asiel zit vol met dieren die nog een uitstekende kameraad voor je kunnen zijn. Een hond van bijvoorbeeld twee jaar en die goed is opgevoed, kan nog jarenlang een trouwe huisgenoot zijn. Het personeel uit het asiel kan het karakter van het dier vertellen en beoordelen of het bij je past. Het is niet zo dat alle dieren in het asiel weggedaan zijn omdat ze niet meer te hanteren waren. Het kan ook gaan omdat mensen om andere redenen niet meer voor hun dier kunnen zorgen, zoals financiële redenen of gezondheidsredenen.

Nadelen

Het is niet altijd bekend wat voor een verleden een dier heeft. In sommige gevallen kan dat leiden tot een teleurstelling waardoor je het dier weer terug moet brengen naar het asiel. Soms is het niet bekend wat de leeftijd van het dier is. Als het om een ouder dier gaat, kan het zijn dat jullie minder tijd samen hebben. Maar wees in dat geval dan trots op jezelf dat jij dat dier nog een fijne oude dag hebt gegeven.
De tamme rat als huisdier: hoe omgaan met ouder wordende rat

De tamme rat als huisdier: hoe omgaan met ouder wordende rat

Een tamme rat is een heel leuk en gezellig huisdier. Als je van die lieve ratjes in huis hebt, dan wil je graag goed voor ze zorgen en er een hoop plezier aan beleven. Helaas is een tamme rat met de l…
Bijzondere huisdieren: de fret

Bijzondere huisdieren: de fret

Een fret ziet er zo schattig uit. Vele mensen die zo’n dier zien zijn direct helemaal verkocht. Een fret kan net zo aanhankelijk zijn als een hond, zo zindelijk worden als een kat en heeft het gewicht…
Vuurwerkangst bij hond en kat: wat kun je eraan doen?

Vuurwerkangst bij hond en kat: wat kun je eraan doen?

Voor mensen zijn de laatste paar dagen van het jaar meestal een groot feest. We hebben net de kerstdagen gehad en velen steken al vuurwerk af. Voor huisdieren zijn dit meestal geen leuke dagen. Er zij…
Een konijn uit het asiel: ook heel lief en gezellig

Een konijn uit het asiel: ook heel lief en gezellig

Konijnen zijn schattige dieren en je hebt besloten dat je er eentje wilt als huisdier. Misschien wel omdat het leuk is voor de kinderen. Dat is zo gedaan, want bij dierenwinkels, tuincentra of via adv…
Aanschaffen kat: poes of kater?

Aanschaffen kat: poes of kater?

Als je een kat in huis wilt nemen, heb je de keuze tussen een poes of een kater. Tegenwoordig is het gebruikelijk, dat als je niet wilt fokken, dat je de kat laat helpen. Een geholpen kat is veel bete…
Kat als huisdier: kitten of volwassen kat

Kat als huisdier: kitten of volwassen kat

Als mensen erover nadenken om een kat als huisdier te nemen, denken ze meestal automatisch aan een kitten. Het is vaak heel logisch om zo’n lief klein pluizig katje te willen. Toch is het nemen van ee…
Binnenkat versus buitenkat

Binnenkat versus buitenkat

De ontwikkeling van de kat van een halfwilde jager tot een gezelschapsdier heeft niet alleen gezorgd voor een verandering op de wijze waarop een kat wordt bemind, maar ook in de wijze waarop katten wo…
Gezondheidscheck bij de kat: eenvoudig zelf te doen

Gezondheidscheck bij de kat: eenvoudig zelf te doen

Vele kattenliefhebbers hebben een kat als huisdier. Hoe weet je nu of je kameraadje in goede gezondheid verkeert? Jij kent je kat als geen ander en als er iets mis is, dan kun je dat vaak tijdig opmer…
Kattengedrag: wat te doen als je kat bijt

Kattengedrag: wat te doen als je kat bijt

Van onze huiskat accepteren we meer vormen van agressie dan we misschien wel beseffen. Zo laten we hem jagen op muizen en jaagt hij andere katten weg uit de tuin. Als een kitten in je hand hapt tijden…
Gepubliceerd door Ymbakker op 02-05-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.