Ymbakker » Specials » Ratten

Ratten als huisdier

De tamme rat wordt steeds populairder om te houden als huisdier. Ze zijn gemakkelijk om te houden, kunnen erg tam worden en is goed te combineren met een baan of een gezin. Zo moet je wel weten wat het houden van een tamme rat inhoudt. De verzorging is vrij gemakkelijk, maar helaas kan de rat ziek worden. Ook moet je beseffen dat een rat niet zo oud wordt.

De tamme rat

Het houden van een tamme rat is erg leuk. Omdat een rat alleen in een kooi erg eenzaam zal worden, wordt het aanbevolen minimaal twee ratjes van hetzelfde geslacht te houden. Hierdoor zullen de ratten niet minder tam zijn. Verder moet de rat over een ruime kooi beschikken omdat hij graag klautert en veel beweging nodig heeft. Vroeger werden ratten gezien als verspreiders van ziekten. Tegenwoordig zijn er allerlei soorten tamme ratten zoals bijvoorbeeld de Husky rat. Een rat is op een leeftijd van 1,5 jaar al oud en helaas kan de rat ziek worden.

De bruine rat in het wild

De bruine rat kent vele benamingen zoals: rioolrat, waterrat, stadrat of Noorse rat. In de Middeleeuwen is de bruine rat in Europa gekomen door de komst van de scheepvaart. Hierdoor werd de oorspronkelijke zwarte rat verdreven. Tegenwoordig is de bruine rat bijna op de hele wereld te vinden.

Ziekten

De zwarte rat droeg vroeger vlooien bij zich die de ziekte de pest verspreidde. De bruine rat doet dit nagenoeg niet, waardoor er door de komst van de bruine rat de pest een halt werd toegeroepen. In de derde wereld is de rat nog steeds een belangrijke overbrenger van ziekten. Het gaat om de ziekten zoals: ziekte van Weil, hantavirus, tularemie en rattenbeetkoorts.

Leefgebied

De bruine rat leeft het liefst in een vochtige en niet te warme omgeving. Hij leeft daarom graag in kelders, schuren, stallen, vuilnisbelten of in graan- en houtopslagplaatsen. Ook is hij te vinden aan de rand van sloten en dijken of in de buurt van riolen. Ze leven in kleine sociale groepen die bestaan uit een dominant mannetje, een harem met vrouwtjes en ondergeschikte mannetjes.
Wil je meer weten over de bruine rat in het wild, kijk dan op De bruine rat in het wild.

De tamme rat: Husky rat

Het fokken van ratten op kleurvariëteiten ging door totdat er allerlei soorten kleurtekeningen ontstonden. Door mutaties ontstonden er nieuwe kleurpatronen. Door ze te kruisen en selecteren op het gewenste kleurpatroon ontstonden uiteindelijk de tamme ratten met de kleuren zoals wij ze tegenwoordig kennen. Zo is ook de Husky rat ontstaan. Het is geen aparte rattensoort, maar een gewone tamme rat met een bijzondere tekeningpatroon.

Verkleuren van de vacht

Naarmate Husky ratten ouder wordt worden ze doorgaans bij elke rui wat lichter van kleur. Dit begint soms al op de leeftijd van
8 weken. Er zijn Husky ratten die hun hele leven aardig op kleur blijven, maar bij sommige ratten wordt de kleur soms helemaal wit. Besef dit als je een Husky rat aanschaft om een teleurstelling te voorkomen.
Lees meer over deze speciale rat op De tamme rat: Husky rat.

De oudere tamme rat

Op een leeftijd van 2 jaar is de tamme rat al hoogbejaard. Als de tamme rat oud wordt, zul je toch rekening moeten houden dat er wat dingen veranderen. Zo kan het zijn dat je aanpassingen moet maken in de rattenkooi zodat het veiliger wordt voor de rat. Meestal zal een oudere rat minder gaan eten en zal hij minder dierlijke eiwitten binnen moeten krijgen.

Ziekten

Een oudere rat zal het sneller koud hebben vanwege een dunnere vacht en de kamer moet warm genoeg zijn. De oude rat is gevoelig voor de volgende ziekten: staar, achterhandverlamming, kanker en luchtweginfecties. Als je het vermoeden hebt van een ziekte ga dan ook altijd naar de dierenarts. Als je ratje erg ziek is, dan moet je afvragen of er nog wel een dierwaardig bestaan is.
Vraag dan bij de dierenarts om advies. Het kan in sommige gevallen beter zijn om het ratje uit zijn lijden te verlossen en hem in te laten slapen. Lees meer over de oudere tamme rat op De oudere tamme rat.

Ziekten bij de tamme rat

Hoe leuk het ook is om een ratje als huisdier te hebben, het is verstandig ook de nadelen te weten. Een van de nadelen is dat een tamme rat niet oud wordt. Een rat is van nature een prooidier. Prooidieren zullen niet gauw laten zien dat ze niet in orde zijn en zullen zo lang mogelijk de indruk geven dat ze sterk en gezond zijn. Mocht je twijfelen aan de gezondheid ga dan naar de dierenarts.

Ziekten

De veel voorkomende ziekten bij de tamme rat zijn: luchtwegproblemen, tumoren, huid en vachtproblemen, abcessen, oorontsteking en olifantstanden. De symptomen die kunnen duiden op een ziekte rat zijn: extreme sloomheid, zware ademhaling, vreemde bulten, snelle gewichtsafname, stinken uit een wond of oor, vachtveranderingen, scheve kop of uitpuilende ogen. Lees meer over de ziekte rat op Ziekten bij de tamme rat.
De bruine rat in het wild

De bruine rat in het wild

De bruine rat wordt gezien als een rat die op straat leeft, ook wel bekend als de rioolrat. Omdat hij graag leeft in een vochtige en niet te warme omgeving, leeft hij vaak waar ook mensen leven, waard…
De Husky rat: een tamme rat met grijs en witte tekening

De Husky rat: een tamme rat met grijs en witte tekening

Er zijn tamme ratten in diverse kleurvariëteiten. Zo is er ook de populaire Husky rat. Deze tamme rat is geen apart soort rat, maar hij heeft zijn naam te danken aan de kleuren die hij heeft. Door het…
De tamme rat als huisdier: hoe omgaan met ouder wordende rat

De tamme rat als huisdier: hoe omgaan met ouder wordende rat

Een tamme rat is een heel leuk en gezellig huisdier. Als je van die lieve ratjes in huis hebt, dan wil je graag goed voor ze zorgen en er een hoop plezier aan beleven. Helaas is een tamme rat met de l…
Ziekten bij de tamme rat: hoe te herkennen?

Ziekten bij de tamme rat: hoe te herkennen?

Voordat je de keuze hebt gemaakt om ratjes als huisdieren te willen hebben, is het verstandig om alles over de verzorgen te weten te komen. Als je dan eenmaal deze lieve kameraadjes in huis hebt is he…
Gepubliceerd door Ymbakker op 01-01-2013, laatst gewijzigd op 01-02-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.