Ymbakker » Specials » Verkouden

Verkoudheid: wat zijn de klachten en wat kun je doen

Verkoudheid: wat zijn de klachten en wat kun je doen Vaak begint het in het najaar: je wordt verkouden. Soms is er geen ontkomen aan en krijg je allerlei klachten zoals: een verstopte neus, keelpijn, oorklachten en koorts. Een verkoudheid ontstaat meestal door een virus. Het is een vrij onschuldige aandoening, maar het kan wel erg vervelend zijn. In de meeste gevallen gaat het vanzelf weer over na ongeveer een week. Je kunt extra vatbaar zijn voor het krijgen van een verkoudheid als je bijvoorbeeld vermoeid bent, lagere weerstand hebt of ongezond leeft.

Verkoudheid

Een verkoudheid is niet ernstig en meestal gaat het vanzelf weer over. Toch kan het leiden tot allerlei vervelende klachten zoals een verstopte neus, oorklachten, keelpijn, tranende ogen en hoesten. Meestal zijn tijdens een verkoudheid de ademhalingswegen besmet met een virus. De reuk en smaak zijn aangetast en door het hoesten kan er hoofdpijn ontstaan. Ook kunnen er griepverschijnselen ontstaan zoals koorts en spierpijn. Om een oorontsteking te voorkomen, kan het helpen om de neusgang vrij te houden met een spray. Dit moet je niet te lang achter elkaar doen omdat het neusslijmvlies anders kan beschadigen.

Besmetting

Virussen, bacteriën en andere indringers proberen voortdurend om je lichaam binnen te dringen. Je weerstand is hiertegen bestand en het immuunsysteem houdt de indringers uit je lijf. Soms slagen indringers er toch in om binnen te komen, waardoor je verkouden kunt worden. Je weerstand kan wat minder goed werken omdat je misschien wel vermoeid bent, stress hebt of ongezond leeft. Een verkoudheidsvirus verspreidt zich gemakkelijk. Zo zal het door hoesten en niezen via de lucht worden verspreid, maar ook door direct contact door voorwerpen aan te raken of direct contact met iemand die besmet is. Meestal is een verkoudheid na een week weer over. Als gevolg van een virusinfectie kan er een bacteriële infectie ontstaan, waardoor je langer onder pannen kunt zijn.

Oorklachten

Een veel voorkomend probleem bij verkoudheid is oorklachten. Het oor kan verstopt raken of ontsteken. Omdat kinderen een kortere buis van Eustachius hebben, zijn zij vatbaarder voor het krijgen van een oorontsteking dan volwassenen. Als een kind klaagt over oorpijn, is de kans groot dat er sprake is van een middenoorontsteking. Ga hiermee naar de huisarts. Door de verkoudheid kan er ook een irritatie ontstaan binnen in het oor, waardoor er meer oorsmeer geproduceerd wordt. Dit kan leiden tot een oorprop waardoor je minder goed kunt horen.

Medicijnen

Als je pijnklachten hebt als gevolg van een verkoudheid, kun je paracetamol gebruiken zoals vermeld staat in de bijsluiter. Dit kan helpen tegen hoofdpijn, keelpijn, spierpijn en oorpijn. Gebruik een neusspray om een verstopte neus tegen te gaan en de buis van Eustachius open te houden. Op deze manier blijft de verbinding tussen het middenoor en neusholte open. Gebruik bij kinderen een speciale zoutoplossing om de neus open te houden. Als er sprake is van een ernstige ontsteking, kan er een behandeling met antibiotica nodig zijn. Als een verkoudheid overgaat naar een bacteriële infectie, kan er kinkhoest ontstaan. Dit is een ernstige infectie van de luchtwegen. Binnen de homeopathie zijn er een aantal middelen beschikbaar, die goed kunnen helpen.
Stijve nek: oorzaken en hoe kom je hier vanaf?

Stijve nek: oorzaken en hoe kom je hier vanaf?

Iedereen heeft wel eens last van een stijve nek. Vastzittende spieren kunnen ontstaan als gevolg van een verkeerde houding of een bepaalde lichamelijke klus. Het kan ook het gevolg zijn van stress, gr…
Slijmoor: vocht achter het trommelvlies

Slijmoor: vocht achter het trommelvlies

Een slijmoor, ook wel bekend als vocht achter het trommelvlies, komt vooral voor bij jonge kinderen. Het ontstaat vaak na een verkoudheid of middenoorontsteking. Het kind kan als gevolg hiervan slecht…
Slijmvliesontsteking in de neus bij chronische verkoudheid

Slijmvliesontsteking in de neus bij chronische verkoudheid

Als je langdurig last hebt van een verstopte neus, snotterigheid, niezen en kriebelen in de neus, kan het zijn dat het neusslijmvlies ontstoken is en dat je last hebt van chronische neusklachten. Dit…
Oorklachten door verkoudheid

Oorklachten door verkoudheid

Als je verkouden bent, heb je meestal een virus te pakken. Je kunt er niet altijd aan ontkomen, en meestal duurt het ongeveer een week voordat het weer over is. Het kan allerlei vervelende klachten ge…
Oorpijn: wat kun je er zelf tegen doen

Oorpijn: wat kun je er zelf tegen doen

Pijn in het oor wijst meestal op een ontsteking van het buitenoor of het middenoor. Bij kinderen is er meestal sprake van een middenoorontsteking en bij volwassenen van een ontsteking van het buitenoo…
Verstopt oor: wat kun je er zelf aan doen?

Verstopt oor: wat kun je er zelf aan doen?

In het oor wordt oorsmeer geproduceerd om de huid van de gehoorgang te beschermen. Komt er een vuiltje in het oor, zal dit met het oorsmeer naar buiten komen. Bij sommige mensen wordt er te veel oorsm…
De werking van onze immuniteit

De werking van onze immuniteit

Voortdurend zijn er ontelbare indringers, zoals bacteriën, virussen of parasieten die het menselijk lichaam proberen binnen te dringen. Als een micro-organisme erin slaagt om het lichaam binnen te dri…
Koortslip: wat kun je er zelf tegen doen?

Koortslip: wat kun je er zelf tegen doen?

Er zijn veel mensen die af en toe last hebben van een koortslip. Dit wordt ook wel koortsuitslag genoemd. Meestal begint het met een brandend, jeukend plekje waarop vervolgens blaasjes ontstaan die ka…
Koorts: hoe kun je er het beste mee omgaan?

Koorts: hoe kun je er het beste mee omgaan?

Bij koorts is de lichaamstemperatuur boven de 38 graden. Het is een signaal van het lichaam dat er iets mis is en het is een afweerreactie van het lichaam op bijvoorbeeld een virus dat het lichaam is…
Wat kun je zelf doen in geval van keelpijn

Wat kun je zelf doen in geval van keelpijn

Keelpijn ontstaat vaak als je verkouden bent. Meestal is er dan sprake van een virus die zowel de verkoudheid als keelpijn veroorzaakt. Er kan ook sprake zijn van een bacteriële infectie. De keel voel…
Kinkhoest bestrijden met homeopatische middelen

Kinkhoest bestrijden met homeopatische middelen

Kinkhoest is een ernstige infectie van de luchtwegen. Het is zeer besmettelijk en komt bij alle leeftijden voor, maar met name voor zeer kleine kinderen is het ernstige aandoening. Het aantal gevallen…
Zelfzorg bij verkoudheid: handige tips

Zelfzorg bij verkoudheid: handige tips

Een verkoudheid is op zich onschuldig, maar het kan erg vervelend zijn. Je kunt je er beroerd bij voelen vanwege een dichte neus, snotteren, niezen, zere keel, hoesten en hoofdpijn. Het wordt veroorza…
Gepubliceerd door Ymbakker op 23-12-2013, laatst gewijzigd op 26-09-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties